Waarnemend burgemeester Bert Van der Auwera (Open Vld) uit Aarschot 'moet stoppen van eigen fractie'

25 juni 2024 | 14u25 | Gepost door redactie
Van der Auwera

Bert Van der Auwera had eerder al besloten zich niet kandidaat te stellen voor de volgende verkiezingen, maar wordt nu -naar eigen zeggen- vriendelijk gevraagd om er vroeger dan gepland een punt achter te zetten.

"Op verzoek van het bestuur van Open Vld stop ik deze zomer als lokaal mandataris, zodat de voorbereidingen voor de nieuwe ploeg voor de volgende verkiezingen kunnen beginnen", zo verklaart Bert Van der Auwera zelf. De waarnemend burgemeester had zijn mandaat liever helemaal uitgedaan, zoals hij ook aan het begin van zijn politieke loopbaan had aangekondigd en beloofd aan zijn kiezers. “Maar het is anders gelopen, zelf heb ik nu geen weet van een precieze datum”, zegt hij. Fractievoorzitter van Open Vld, Ronny De Rijck, is het absoluut oneens met de verklaring dat Van der Auwera 'moet' stoppen en beweert dat alles in overleg is verlopen.

De aankondiging zelf gebeurde tijdens de laatste gemeenteraad voor de zomervakantie. Van der Auwera keert terug naar het ondernemerschap, al weet de waarnemend burgemeester nog niet wat hij precies gaat doen. "Mogelijkheden genoeg", klinkt het enthousiast. Bij een terugblik op zijn politieke carrière verklaart Van der Auwera trots te zijn op zijn bijdrage. "Ondernemers zijn resultaatgericht. Ik ben trots dat ik heb bijgedragen aan de nieuwe wind die we in Aarschot hebben laten waaien. Verder was dit geen keuze om familiale redenen. Ik zal me ook buiten de politiek blijven inzetten voor Aarschot", zo zegt hij verder. 

De volledige fractie en het bestuur van Open Vld bedanken Van der Auwera voor zijn inzet. Tegelijkertijd verzocht het bestuur Gwendolyn Rutten, momenteel nog Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, om zo snel mogelijk terug te keren als burgemeester van Aarschot. “Haar terugkeer en de precieze datum ervan zal afhangen van de regeringsvorming op Vlaams niveau”, zo klinkt het.  

Ronny De Rijck zegt dat de partij met Van der Auwera een zeer intelligent man verliest. "Bert had altijd al aangekondigd dat het maximum voor zes jaar zou zijn. De definitieve datum van zijn einde mandaat hangt dus af van de terugkeer van Gwendolyn Rutten", verduidelijkt hij.  

Lees meer over