Vzw Hoofd-Stuk luidt alarmbel: "Veel werkgevers hebben weinig begrip voor mensen met migraine"

Monique Ver Berne van vzw Hoofd-Stuk ondervond aan den lijve hoe moeilijk het is op de werkvloer wanneer je een migraine-aanval krijgt.

Op de Dag Van De Migraine, namelijk maandag 12 september, luidt vzw Hoofd-Stuk nogmaals de alarmbel want, zo zeggen ze, werkgevers staan niet altijd open voor de problematiek. Dat ondervond ook oprichtster van de vzw, Monique Ver Berne uit Tielt-Winge, destijds toen ze aan de slag was als verantwoordelijke voor een leefgroep van zo’n 25 mensen. “Wanneer ik avonddienst had was ik alleen verantwoordelijk, op zo’n moment een migraine-aanval krijgen was mijn grootste nachtmerrie maar het gebeurde meermaals, de enige oplossing was doorzetten en rekenen op enig begrip van de mensen, iets wat ze ook wel deden.”

Jaarlijks komt de vzw met een campagne, dit jaar focust die op de problemen die patiënten ondervinden op de werkvloer. “We richten onze pijlen in deze campagne op de populatie werkende mensen vanaf de leeftijd van 18 tot 40 jaar aangezien we merken dat vooral in deze leeftijdscategorie nog de grootste hindernissen moeten genomen worden. Deze specifieke werknemers zijn immers nog volop in groei op de werkvloer en hebben ambities die vaak niet te rijmen zijn met de problematiek van hun hoofdpijnaandoening. Daar is men zich op jonge leeftijd nog niet genoeg van bewust”, zegt Monique die destijds aan den lijve de moeilijkheden oop de werkvloer ondervond.

“Ik werkte vroeger zelf als verantwoordelijke voor een leefgroep. Wanneer ik avonddienst had, stond ik er alleen voor en wanneer ik dan een migraine-aanval kreeg, moest ik rekenen op het begrip van de mensen. Soms legde ik mij, na een aanval, in een zetel bij hen en viel ik in slaap, niet dat ik dat wilde maar dat is een gevolg van zo’n aanval. ’s Ochtends stonden we er met drie mensen en dan moesten die anderen voor mij invallen tijdens een aanval, zij moesten dan harder werken”, vertelt Monique die zelf al jaren kampt met zware migraine-aanvallen.

Veel onbegrip bij werkgevers

Volgens haar is er nog te veel onbegrip voor de ziekte, ook bij werkgevers. “Dat is en blijft een groot probleem. Iedereen heeft weleens hoofdpijn en kan daarom niet goed vatten wat migraine met een patiënt doet, functioneren is onmogelijk wanneer je een aanval krijgt. Helaas wordt in onze maatschappij meer en meer benadrukt dat we productief moeten zijn en zo lang en zo hard mogelijk moeten blijven werken. Liefst vol energie en goedgezind op de werkvloer staan, vaak tegen deadlines aan werken, de druk ligt soms hoog, ... en de prikkels bijgevolg ook. Dit maakt dat veel werknemers niet de nodige tijd voor herstel durven en kunnen nemen wanneer ze zich niet goed voelen. Men kiest al te vaak voor een gemakkelijke en snelle oplossing: te veel pijnstillers slikken. Vele hoofdpijnlijders doen aan zelfzorg en weten zich zo een tijdje te redden, tot het mis loopt en ze plots beseffen dat hun aandoening er niet beter op wordt.”

Ook neuroloog en hoofdpijnspecialist in het UZ Gent Koen Paemeleire vindt dat werkgevers te weinig doen en werknemers zich vaak verplicht voelen om toch te gaan werken, ook al voelen ze zich slecht, zo legt hij uit in een filmpje op de website van de vzw.

“Ik kan toch niet steeds afwezig zijn, hoor ik vaak als argument. Op de werkvloer is er nog veel onbegrip, migraine moet veel bespreekbaarder worden. Een rustkamer organiseren zou goed zijn of de mogelijkheid bieden om de patiënt in een prikkelarme omgeving verder te laten werken. Enkele jaren terug kampte al vijftien procent van de bevolking met migraine-aanvallen. Het goede nieuws is dat er intussen medicijnen op de markt zijn die preventief werken. Het streefdoel is om het aantal aanvallen met 50% te verminderen. Ik denk dat er in de toekomst nog meer medicijnen zullen komen die al die mensen kunnen helpen.”

Meer informatie vind je op de website van Hoofd-Stuk, met name https://www.hoofd-stuk.be/.

Lees meer over