N29 wordt aangepakt in Diest, wanneer precies is nog niet bekend

werken

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat, samen de de stad en Aquafin de Schoonaerde/Diestsebaan (N29) in Diest herinrichten. De projectzone situeert zich ter hoogte van de lokale weg 'Fort Leopold' tot net voor het kruispunt met de Vroentestraat en Postbaan. In het kader van een ander project worden vlakbij ook plannen opgemaakt om de Nieuwe Dijkstraat (N174) aan te pakken. Beide projecten worden op mekaar afgestemd. Wanneer de werken precies van start zullen gaan is nog niet geweten. DE foto is louter illustratief. 

“De gewestweg N29 in Diest vervult veel functies voor onder andere vrachtverkeer, automobilisten, omwonenden, handelaars, fietsers en schoolgaande jeugd. De steenweg is sterk verouderd en er is nood aan meer veiligheid voor alle weggebruikers”, luidt het bij de initiatiefnemers.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) weet dat de N29 niet alleen een drukke steenweg is voor allerlei verkeer maar ook veel gebruikt wordt als fietsroute door de schoolgaande jeugd. “Om de verkeersveiligheid te verbeteren is een totale make-over nodig. Met de geplande verbeteringen willen we vooral de verkeersveiligheid voor de actieve weggebruikers verhogen. We starten alvast met een aantal voorbereidende onderzoeken die uiteindelijk de basis zullen vormen voor de volledige herinrichting.”
Ook burgemeester Christophe De Graef (Open diest) ziet in het project een meerwaarde. “Veilige oversteekplaatsen zullen de voetgangers en fietsers opmerkelijk meer comfort geven op de Diestsebaan en Schoonaerde. Vooral het kruispunt met de Kleinbaan is noodzakelijk en een enorme meerwaarde voor de fietsers van Schaffen. Het nieuwe wegdek binnen deze zone zal voor veel meer wooncomfort zorgen en de nieuwe fietspaden zullen de fietser de ruimte geven die meer dan nodig is.”
Concreet worden de drukke kruispunten met de Nieuwe Dijkstraat (N174), de Kleinbaan en de Zelemseweg vernieuwd, “We zoeken naar oplossingen om het verkeer er veiliger te organiseren”, en in heel de projectzone komen ook veilige fietspaden: “Het nieuwe fietspad sluit aan op dat in Schaffen, dat in het verleden al vernieuwd werd.”

Aquafin zal dan weer van de herinrichting gebruik maken om een gescheiden riolering aan te leggen tussen Schoonaerde huisnummer 137 en Diestsebaan huisnummer 137. Zo worden afval- en regenwater in de toekomst apart afgevoerd.

“Een concrete timing voor de effectieve werken kunnen we vandaag nog niet geven. Dit hangt onder meer af van de uitkomsten van de voorbereidende onderzoeken”, zeggen ze bij het agentschap.  


 

Lees meer over