Perrons in station Diest worden vernieuwd: "Station wordt integraal toegankelijk voor iedereen"

station

In het station van Diest zijn de vernieuwingswerken aan de perrons gestart. Het station wordt integraal toegankelijk, dankzij hogere perrons en een nieuwe voetgangersbrug met een lift naar elk perron. Met gemiddeld 3000 reizigers en 150 treinen op weekdagen is het Diestse station een belangrijk vervoersknooppunt in de regio.

De vernieuwing van de perrons kadert in een volledige herontwikkeling van de stationsomgeving, eerder werd het plein voor het station al volledig vernieuwd.

De werken duren tot het najaar van 2025. Tot dan komt er in Diest een tijdelijk perron 4 dat in december in dienst wordt genomen. De NMBS en Infrabel investeren samen 9,5 miljoen euro in de vernieuwing van het station, met de steun van het Europese RRF-fonds (The Recovery and Resilience Facility).

“De perrons worden met bijna een halve meter verhoogd. Reizigers zullen daardoor makkelijker in en uit de trein kunnen stappen. Verder krijgen de perrons een volledige make-over: ze worden overdekt met luifels, er komen nieuwe schuilhuisjes, LED-verlichting en geleidelijnen voor blinden en slechtzienden. Perron 1 wordt in de richting van de autoparking verlengd. De afgravingswerken daarvoor zijn aan de gang, waardoor het perron tijdelijk is ingekort en niet bereikbaar is via de autoparking”, zegt NMBS woordvoerder Dimitri Temmerman.

 Ter hoogte van de autoparking komt er ook een nieuwe voetgangersbrug. Het gaat om een overdekte brug, met een lift en een trap naar elk perron. Van zodra deze klaar is, zal de huidige voetgangersbrug worden afgebroken.

Ook de bestaande onderdoorgang zal worden vernieuwd. Ter hoogte van de Fort Leopoldlaan komt er eveneens een nieuwe fietsparking en een Kiss & Ride-zone.

 

  

.

 

 

 

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Lees meer over