De job van je leven

Cartoon

Geen dag gaat voorbij of ergens in Vlaanderen vindt er een jobbeurs plaats. Brievenbussen puilen uit met folders van bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. Schaarste op de arbeidsmarkt, gekoppeld aan te beperkte vaardigheden en - hoe langer hoe meer - een te geringe kennis van het Nederlands bij veel werkzoekenden maakt dat wie over de nodige skills (een moeilijk woord waarvan je de betekenis kan opzoeken op Wikipedia) beschikt, de job van zijn/haar leven voor het rapen heeft. Of toch ongeveer.

Vriendelijke HR-mensen ontvangen potentiële kandidaten met veel egards. Je terdege voorbereiden op zo’n gesprek kan je achteraf veel ontgoochelingen besparen. Dat heet beslagen op het ijs komen. Een paar simpele vragen aan jezelf voorleggen en die oprecht beantwoorden, helpt je een eind op weg: wie ben ik en wat wil ik? Zoiets ontdek je niet op een-twee-drie. Wellicht baat het om enkele keren je smartphone aan de kant te leggen en je hierin te verdiepen. Hoe schatten je vrienden je in? Het zou weleens confronterend kunnen zijn. Een informatieronde bij personeelsleden van het bedrijf leert je allicht de sfeer op te snuiven en niet van een kale reis thuis te komen.

Zo, je bent nu al een beetje gewapend tegen luchtspiegelingen. Wat dacht je van volgend citaat op een recruteringsfoldertje: “Mooie landschappen ontdekken als vrachtwagenchauffeur? Ga voor een job die loopt op wieltjes en word vrachtwagenchauffeur”. Hallo! Wie bedenkt nu zoiets? Een nerd achter de computer? Landschappen ontdekken als je in de file staat? Dat zeker. Maar schenkt het de gehoopte arbeidsvreugde? Het is maar de vraag. The right man vinden voor the right place is wellicht moeilijker dan verwacht. Het is arbeidsintensief. Allicht verwacht u van ons enige hulp.

Na veel puzzelen spiegelen wij enkele lezers de ideale job voor: die van postbode. De flyer van bpost vermeldt dat de dag vroeg begint, waardoor je dus vroeger thuis bent, in eigen regio werkt, je veel sociaal contact hebt en alle dagen op stap bent in de buitenlucht. Genoeg beweging om geen duur fitnessabonnement te moeten nemen. Je verdient een bruto maandwedde van € 2.146 zonder de extra’s. Het beste moet dan nog komen. Na het werk, daar zijn wij van overtuigd, kan je je gerust een middagdutje permitteren, waarna er genoeg tijd overschiet voor een extra inkomen. En wellicht loont het om de politiek in te gaan. Een nationale krant becijferde dat een schepen in Tienen maandelijks zo’n € 5.300 (bruto) in de wacht sleept. Lang niet slecht voor een deeltijdse bezigheid. De meesten onder hen houden er nog een tweede ambt of zelfstandige activiteit op na. Volgens dezelfde bron werken de Tiense schepenen iets minder dan de meeste van hun collega’s in andere gemeenten. De verklaring is allicht te vinden in hun goed functionerend ambtenarenapparaat.

Rik Poulman