Aanhoudende problemen met krantenbedeling in de regio: lezers uiten massale frustratie

De overgang van de krantenbedeling door Bpost naar twee nieuwe distributiebedrijven blijft voor aanhoudende problemen zorgen.
Abonnees uit diverse gemeenten klagen steen en been over kranten die met grote vertraging of zelfs helemaal niet in hun brievenbus belanden. De moeizame transitie, die sinds september vorig jaar van kracht is, leidt tot groeiende onvrede bij de lezers, die hun frustratie massaal uiten op sociale media. "Alweer geen krant gekregen vandaag. Wanneer stopt deze blamage?", is een van de vele gefrustreerde reacties die de ronde doen. Sinds Bpost de verantwoordelijkheid voor de krantenbedeling afstootte, blijkt de omschakeling naar de nieuwe leveranciers, AMP en PPP, verre van vlekkeloos te verlopen. De gefaseerde invoering per regio lijkt de problemen nog te verergeren. "Omdat we niet overal tegelijk zijn gestart, verschilt de overgangsperiode van plaats tot plaats", aldus een verklaring. Of dit bewust zo gepland is blijft een open vraag. Veerle Van Mierlo, communicatieverantwoordelijke van Bpost, benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor de huidige problemen bij de nieuwe distributeurs ligt en verwijst naar dochteronderneming van Bpost AMP en PPP voor meer informatie. "Voor sommige regio's is de bedeling nog maar recent overgenomen”, aldus Van Mierlo.
An Goovaerts, woordvoerster van mediagroep DPG, toont zich allerminst tevreden met de huidige gang van zaken. Zij benadrukt dat de uitgevers de dupe zijn van de problemen, aangezien alle klachten van de gefrustreerde lezers bij hen terechtkomen. Gedupeerde lezers ontvangen intussen vaak nietszeggende standaardantwoorden van hun krant wanneer ze problemen melden. "Als gevolg van een wijziging in de leverancier van uw krant, zijn er tijdens de opstartfase hinder te verwachten. Wij doen ons uiterste best om de impact te beperken en danken u voor uw begrip", luidt de generieke reactie die de onvrede bij de lezers nauwelijks lijkt te verminderen. De aanhoudende problemen met de krantenbedeling roepen vragen op over de efficiëntie van de uitbesteding.