Buurtbewoners verzamelen meer dan 400 handtekeningen om hond te laten herplaatsen: "De kinderen hebben nachtmerries"

18 september 2024 | 15u17 | Gepost door redactie
Vera met haar hond Boke

Buren in Wommersom (Linter) hebben een petitie opgericht tegen de vrouw wiens hond vorige week een kat zou hebben doodgebeten. De buurtbewoners vragen een herplaatsing van de hond. Het parket van Leuven werd al op de hoogte gebracht van eerdere feiten en ook de burgemeester vaardigde naar eigen zeggen al een verbod uit aan de eigenares om haar honden zonder muilkorf op straat te laten rondlopen. De petitie verzamelde ondertussen al meer dan 400 handtekeningen.

“Wat er eigenlijk hier aan de hand is, is een gemeen voorbeeld van jarenlange pesterijen”, begint Vera Cauwenberghs uit Linter. Haar hond, een stafford, was- ondanks een muilkorf- vorige week betrokken bij de dood van een kat in Linter. "Uit de eerste vaststellingen blijkt dat er geen zichtbare bijtsporen waren. De hond was dubbel aangelijnd en droeg zijn muilkorf nog steeds. Verder onderzoek werd overgedragen naar de dierenarts", zo laat de politiezone Getevallei weten. Het was niet de eerste keer dat de hond van Vera verantwoordelijk was voor de dood van een ander dier.

“In 2017 kocht ik een huis in Linter, ik kwam zelf van Mechelen. Omdat mijn huis in Linter nog verbouwd moest worden, woonde ik een jaar in Tienen met Biggie, mijn toenmalig huisdier. Daar hebben we nooit problemen gehad met andere bewoners of honden, tot ik het jaar erop hier in Linter kwam wonen. Er is ondertussen heel wat gebeurd, van tirades, scheldpartijen tot zelfs bedreigingen. Heel veel dingen staan ondertussen ook op video en zijn afgeleverd aan mijn advocaat. Maar nu gaan ze toch wel ver met de petitie. Ze willen mij hier gewoon weg en mijn hond zou ik moeten afstaan", stelt zij.

Geschiedenis

"Er is inderdaad wel iets gebeurd met mijn vorige hond en inderdaad, die heeft een hond van een buurvrouw aangevallen. Maar de omstandigheden zijn helemaal anders dan wat mensen, die er niet eens bij waren, beweren. De eigenares beschuldigde me van moord. Ze heeft zelf haar hond laten inslapen, terwijl die nog kon overleven. Toen Biggie stierf, nam ik een andere hond in huis, Boke. Dat is echt een schat van een beest die nooit iemand zou pijn doen. Op een gegeven moment gingen we wandelen met Boke en die zag een kat. Hij rukte zich los en greep de kat. Op dat moment nam ik zelf het besluit om Boke dubbel aan te lijnen en te muilkorven. Dat kwam helemaal niet van de burgemeester. Ik heb hem wel op de hoogte gesteld van mijn besluit", klinkt het.

"Maar dat Boke overlaatst een kat heeft aangevallen, terwijl hij gemuilkorfd was, is helemaal niet waar. We gingen namelijk wandelen en zagen een wit-zwarte kat opduiken. Boke trok zich los en ging de kat achterna. Even later vonden we Boke terug bij een andere kat die, duidelijk zichtbaar, al dood was. Boke had toen nog steeds zijn muilkorf aan, dus hij kan die kat onmogelijk hebben doodgebeten. Toch kwam een buurman kijken en toen was het hek van de dam. Zelfs de politie heeft kunnen bevestigen dat Boke een heel fijne hond is en dat er geen sprake van was dat Boke de kat zou hebben kunnen doodbijten. Ondertussen ben ik bezig met mijn advocaat, want het blijft niet bij laster, maar ook bedreigingen aan mijn adres. Hier laat ik het niet bij", besluit Vera Cauwenberghs.

Nachtmerries

Ondertussen werden er door de buurtbewoners al 433 handtekeningen verzameld. Ook Mia Preuveneers ondertekende de petitie. "Dat dier jut de dieren in de buurt op, ook al liggen ze op de vensterbank of achter het venster te rusten. Maar oh wee als hij erbij kan... Het is al haar derde stafford. Ze had al politiemaatregelen opgelegd gekregen, maar die gingen niet ver genoeg. De hond een muilkorf laten dragen, was er één van."

De poes van Heidi Boets werd dood teruggevonden na de aanval van de stafford: "Nu denken we wel dat die een muilkorf droeg, want ze droeg die na de feiten wel in haar hand. Die hond heeft zich met man en macht doorheen de haag gewurmd om tot bij onze poes te kunnen, en mogelijk is die muilkorf daar dan toch losgeraakt. Ze heeft wel op haar hond staan schreeuwen en
getracht die achter die haag en de afsluiting uit te krijgen. Maar hij
had onze poes helaas al beet. Die hing vol slijm en was wel degelijk
doodgebeten door die hond. Voor onze kinderen die het meemaakten, was het dramatisch. Ze hebben er nog nachtmerries van."

Petitie hond
Van links naar rechts: Ellen Hermans, Tamara Raeymaekers, Heidi Boets en Mia Preuveneers.

"Wij kunnen zeker niet zeggen dat ze haar hond niet goed verzorgt, want dat doet ze heel erg goed. Ze houdt van dat dier. Maar een staffordshire moet je echt in de hand hebben wanneer je ermee gaat wandelen", meent Mia. "Je moet erboven kunnen staan en dat is nu niet het geval. Die kan plots uithalen. De feiten die we kennen, onder andere doordat we de buurt hierin gehoord hebben, zijn deze: een dode hond, een hond die in de snuit werd gebeten, een hond die in de rug werd gebeten en ook drie dode poezen. Of er dan nog andere zijn, dat kan je veronderstellen, maar dat weten we niet met zekerheid. We kunnen enkel onze eigen buurt bevragen. De petitie werd heel vlot getekend door 433 mensen. Liegen die mensen dan allemaal? Je kan je hond graag zien, maar dit zijn ook telkens huisdieren. Huisdieren die ook graag worden gezien. Dat we die petitie opstellen, dat is alleszins niet om haar te pesten, maar om erger te voorkomen want het was dus echt niet de eerste keer. Wat we hiervoor vroegen, de hond laten heropvoeden, vonden we zelf wel een heel redelijke eis", besluit Mia.

Burgemeester Marc Wijnants (Team Burgemeester Linter) tekende de petitie zelf (nog) niet. "Wij sluiten ons aan bij de petitie. Wat ons betreft zijn de rechtsmiddelen uitgeput. Wij hebben niet de bevoegdheid om te sanctioneren. De rest is voor de politie en het parket", besluit hij.

Lees meer over