Meer dan 600.000 euro LEADER-steun voor Hagelandse initiatieven

LEADER

Het Europees subsidiëringsprogramma LEADER verdeelt middelen van Europa, Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant om het platteland te versterken en te laten bloeien. Dat doen ze ook in het Hageland.

Binnen het afgebakende gebied van het Hageland lanceert LEADER Hageland+ projectoproepen waarop steden, gemeenten, lokale organisaties, verenigingen en sectororganisaties kunnen intekenen. Plattelandsprojecten komen in aanmerking als ze binnen één van deze invalshoeken vallen: ‘innovatieve en duurzame lokale landbouwproductie en -afzet’, ‘biodiversiteit en landschapskwaliteit’, en ‘leefbare en levendige dorpen’.

“Met deze middelen steunen we een waaier aan diverse initiatieven gedragen door enthousiaste Hagelanders. De geselecteerde projecten spelen hiermee in op de noden van de streek.” zegt Monique Swinnen, voorzitter LEADER Hageland+.

“Op deze manier brengen we het plattelandsbeleid van de provincie Vlaams-Brabant in uitvoering. Deze initiatieven zetten in op de plattelandsthema’s van duurzame landbouw, biodiversiteit en landschapskwaliteit, maar ook op het thema leefbare dorpen”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Plattelandsbeleid (N-VA).

Er zijn 13 Hagelandse plattelandsprojecten die via het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER geldelijke steun krijgen. Het Mamadepot Hageland, een initiatief van Ferm met zijn vier afdelingen in Begijnendijk, Boutersem, Lubbeek en Tielt-Winge ontvangt met 87.813,60 euro de grootste subsidie. De winkels met tweedehandsspullen hebben meervoudige doelen: het bevorderen van sociale interactie, stimuleren van economische samenwerking en het promoten van duurzaamheid. Dit draagt bij aan een hechtere plattelandsgemeenschap. “De steun van Europa gaat nu onder meer naar netwerkmomenten, mamacafés, herstelateliers en intense samenwerking met lokale besturen”, zo legt Ferm uit.

In Begijnendijk-Betekom is schepen van Jeugd Bart Soree (N-VA) bijzonder verheugd dat er twee projecten voor de jeugd zijn geselecteerd voor bijkomende financiering van 60.000 euro via het LEADER initiatief Hageland+. “Samen met de subsidies van gemeente Begijnendijk en de toegekende renteloze leningen, is ook deze bijkomende financiële steun meer dan welkom. Voor Chiro Begijnendijk, KAJ Begijnendijk en Chiro Betekom gaat het zodus in totaal over een bedrag van 100.000 euro aan steun”, zo klinkt het tevreden bij schepen Soree. 

Verdere details over het LEADER programma kan u hier vinden. Voor 2025, waar er subsidies voor 2 miljoen kunnen worden verdeeld, is de projectoproep gelanceerd. Uiterste datum voor het indienen is 8 oktober 2024.

LEADER
Ferm ontvangt bijna 88.000 euro steun voor de Mamadepots.