Actiegroep uit Boutersem met petitie tegen woonbeleid en bouwwoede van promotoren

6 April 2022 | 10u43 | Gepost door christian.henn…
Boutersem woonkern

Een actiegroep uit Boutersem heeft een petitie met 300 handtekeningen overhandigd aan burgemeester Chris Vervliet (CD&V) en schepen voor Ruimtelijke Ordening Janina Vandebroeck. De actievoerders vinden dat er te veel bouwvergunningen worden afgeleverd in Boutersem, wel 115 de eerste tien maanden van vorig jaar. “Toch zitten we met al onze nieuwe projecten nog maar aan het minimum van woningdichtheid”, reageert schepen Janina Vandebroeck. (Open VLD)

Volgens de actievoerders wordt de ene na de andere verkaveling vergund. “Promotoren lijken hier wel een abonnement te hebben. Kleine nieuwbouwwoningen en flats worden tegen zeer hoge prijzen verkocht. Er wordt geen rekening gehouden met de impact van die nieuwe verkavelingen op de levenskwaliteit van de omwonenden. Veel mensen op een kleine oppervlakte veroorzaakt stress. Langzaam verliest Boutersem zijn landelijk karakter. Bovendien neemt hierdoor de verkeersdrukte toe”, aldus de actievoerders die bij de petitie volgende eisen voorlegden: een einde maken aan de ongebreidelde bouwwoede, kiezen voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit, en de opstelling van een eenwoonbeleidsplan, gebaseerd op reële noden.

Lees verder onder de foto

Schepen Janina Vandebroeck
Schepen Janina Vandebroeck

Absolute minimum qua woningdichtheid

Schepen Janina Vandebroeck: “Twee weken geleden werden we door één persoon verwittigd dat ze een petitie wilden afgeven voor het nieuwbouwproject van 56 woningen aan de Nieuwstraat, waar ondertussen een tweede aanvraag voor loopt. We wilden die persoon toen ontvangen, maar dat ging niet. Dat is nu gebeurd, maar plots was het een petitie tegen het hele woonbeleid, en er was één persoon van de pers bij. Er was een hele groep mensen, toch allemaal omwonenden van de Nieuwstraat”.

“We hebben geluisterd. Over het project Nieuwstraat kunnen we niets zeggen, want het onderzoek loopt. Wij hebben de eerste aanvraag geweigerd en nu loopt de tweede, waarvoor alles grondig onderzocht wordt. We vragen extra beoordeling aan Interleuven en Gecoro”.

“Ondertussen zijn er twee projecten vergund, Leeuwkenshof en Capuyenberg. Ook met het project Nieuwstraat erbij komen we aan 26 woningen per ha in het woon kern winkelgebied, zeg maar de hoogdynamische woonkern. Dit is het absolute minimum dat in het beleidsplan van de provincie wordt gehanteerd. Volgens hen moet het dus hoger.  Er is een woningnood. De actievoerders zouden toch niet willen dat we die woningen in perifere gebieden zouden creëren”, besluit de schepen.

Lees meer over