Jonge ooievaar mist vlucht naar Afrika

De jaarling was blind en erg mager.

Deze week kreeg Animal Rescue Service VZW een telefoontje vanuit Hoeleden over een achtergebleven ooievaar, die al onderweg zou moeten zijn naar warmere oorden.

De meeste ooievaars zijn al vertrokken naar het zuiden, maar deze jaarling, geboren in het voorjaar van 2024, bleef twee dagen in een tuin in Hoeleden zitten. 

ARS kon de ooievaar gemakkelijk vangen, het beestje was erg mager en bovendien blind aan één oog. Waarschijnlijk kon hij de groep niet volgen. Hij werd overgebracht naar het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen voor de nodige zorgen.

Trek naar het zuiden

“De trek van de ooievaars is al bezig, vaak gaan ze naar Afrika, maar door de warme winters belanden ze vaak in Spanje. Als deze ooievaar binnenkort nog wordt vrijgelaten, kan het zijn dat hij, ondanks de late periode, toch nog nog naar warmere oorden trekt. Normaal gezien trekken ooievaars in een grote groep. De achtergeblevenen kunnen nog geluk hebben en onderweg een groep tegenkomen, anderen blijven evengoed hier overwinteren”, aldus Matthieu Helleputte van ARS.  

Lees meer over