Reuzestenen krijgen plekje in kerktuin Grote Markt Tienen

3 juni 2021 | 20u36 | Gepost door rik.poulman@te…
kerktuin
Heel wat voorbijgangers hebben de immense natuurstenen die momenteel opgestapeld liggen aan de achterkant van de Heldensquare in Tienen al opgemerkt. De reusachtige blokken komen uit de ondergrond van de Grote Markt die momenteel heraangelegd worden. “Ze krijgen binnenkort een plaatsje als zitbank in de kerktuin”, zegt schepen van infrastructuur Tom Roovers (Groen).

“Wij wisten al op voorhand door sonderingen dat we op dergelijke stenen in de bodem van de Grote Markt gingen tegenkomen”, aldus Roovers, “maar het zijn er uiteindelijk meer geworden dan wij verwachtten. Twee stuks hebben wij overgebracht naar de ingangen van de Drie Tommen in de Tricotstraat en de Wulmersumsesteenweg. De andere gaan wij inwerken als zitbank in de kerktuin wanneer de finale zone van de Grote Markt wordt afgewerkt. Het zijn toch bijkomende attractiepunten, typische stenen hier van uit de streek.”

Wellicht kent iedereen het kwartsiet van Tienen zonder er aandacht aan te schenken. Het zijn zeer harde stenen die vaak werden gebruikt als kasseien in veldwegen. Sommige kerken werden er (deels) in opgetrokken.

“Er zijn eigenlijk verschillende facetten waarom we de Grote Markt wilden aanpakken”, vertelt schepen Roovers. Ze is het hart van de stad. Hier komen mensen samen. Er zijn veel festiviteiten, denk maar aan de wekelijkse markt, kermis, Suikerrock… Het marktplein zoals het vroeger was, had een aantal gebreken, maar ook de opbouw van het plein was niet ok. We hebben de tweede grootste markt van het land maar we konden ze niet optimaal benutten. Op de heldensquare hadden we problemen met de bomen die in ademnood kwamen door de kasseien.”

Naar beeldvorming toe gaat de stad er een stuk op vooruit. Visueel zullen de terrassen van de horecazaken een stuk aantrekkelijker ogen. De achterliggende gevels komen weer terug in beeld. Het aantal parkeerplaatsen op de markt vermindert, maar de gratis parking op het Sint-Jorisplein ligt op amper 5 min. Verder schiet de bouw van een nieuwe ondergrondse parking in de Alexianenweg goed op.

Lees meer over