Zowel Durf als Vooruit Tienen tekenen memorandum ter behoud van het buurtpark

Er waren heel wat mensen aanwezig in het buurtpark

De politieke partij Durf riep op om zaterdag naar het buurtpark in Kumtich te komen om actie te voeren. Daar zouden ze het memorandum, opgesteld door het Kumtichcomité, ondertekenen. Ook Vooruit Tienen was aanwezig en tekende mee.

Bij de partij Durf leggen ze uit waarom dit zo belangrijk is. “Tijdens de voorbereiding van ons programma als Durf zagen we in de beleidsplannen dat de verkoop van het buurtpark in 2025 gepland staat. In juni gaf de burgemeester aan dat zij dergelijke beslissingen met de buurt zou bespreken. Maar toch zagen we bij de herziening van november 2023 dat het buurtpark als verkoop staat gepland. Zelfs schepen Wim Bergé (CD&V) heeft tijdens de gemeenteraad tegen gestemd om deze beslissing te schrappen, terwijl hij aan de andere kant aangeeft dat het park toch wel belangrijk is. Er werd tijdens de gemeenteraad een vage motie aangehaald die geen duidelijkheid biedt. De mensen van de stad die hiermee bezig zijn weten dat het buurtpark momenteel van tijdelijke aard is. Aan de ene kant geven ze het geen eerlijke kans om het buurtpark te behouden op hun huidige locatie maar aan de andere kant zijn ze er niet eerlijk over", klinkt het bij Durf.

"Daarom hebben wij opgeroepen om actie te komen voeren, om te laten zien waarom het buurtpark voor iedereen belangrijk is. Wij willen laten zien dat de inwoners van Kumtich en waarvoor ze staan ook mee tellen. Het was een succesvolle actie want er waren toch 60 à 70 mensen aanwezig  waaronder het merendeel inwoners van Kumtich en leden van het Kumtichcomité", aldus Durf.

Zowel Durf als Vooruit Tienen hebben het memorandum ondertekend. Daarnaast werden er getuigenisssen van de inwoners zelf verzameld in een gastenboek en de kindjes mochten hun favoriete park tekenen. 

Ook Vooruit Tienen deed in de gemeenteraad een oproep tot heroverweging van de geplande verkoop van Buurtpark Kumtich. “Ondanks eerdere toezeggingen van de lokale schepen in de pers om de verkoop te herzien, blijft de mogelijkheid van verkoop bestaan. Wij verzetten ons tegen de verkoop en pleiten zelfs voor meer investeringen om het park aantrekkelijker te maken. Wij ondertekenen dit memorandum, waarin onder staat dat het een cruciale speel-en ontmoetingsplaats vormt voor alle leeftijden en roepen ook op dat de huidige coalitie alvast twijfels wegneemt door een formele verklaring af te leggen over het behoud van het park. Ook vragen we dat ze aan het studiebureau vragen om voorstellen te doen voor de verdere ontwikkeling hiervan.” 

Burgemeester Katrien Partyka (Team Tienen) gaf al eerder aan dat het buurtpark inderdaad belangrijk is. “Maar ook belangrijk is dat men naar het gehele plaatje moet kijken. Het gaat niet enkel over het buurtpark, maar ook over de wateroverlast, de school die uitbreiding nodig heeft of het tekort aan parkeerplaatsen. Ook gaf ze aan dat ze drie bureaus gaan selecteren om samen met de inwoners, school, kinderen, senioren, het bestuur, de raad maar ook de zelfstandigen gaan bekijken waar net de nood ligt. De verkoop staat duidelijk in de begroting, maar zo staan er nog andere dingen in de begroting, zoals bijvoorbeeld de verkoop van landbouwgrond. Niet alles gaat hier effectief verkocht worden. Verder zei de burgemeester nog dat ze in dialoog wil blijven gaan en rekening houden met de resultaten. Transparantie is hier belangrijk.”

Ook schepen van Vrije Tijd Wim Bergé (CD&V) reageert: "Als schepen van vrije tijd heb ik me altijd ingezet voor zoveel mogelijk groene ontspanningsruimten en speelterreinen in onze stad, én in de deelgemeenten. Ook in Kumtich. Het buurtpark is één van deze realisaties. Ik ben in overleg geweest met onder meer het kinderparlement in Kumtich en uit dit overleg bleek dat er inderdaad duidelijk nood is aan dergelijk buurtpark in Kumtich. Intussen werd in overleg met de inwoners van Kumtich een projectdefinitie gemaakt voor de oproep van een studiebureau voor het maken van een masterplan voor Kumtich, ruimer dan alleen het huidige buurtpark", stelt hij.

"Laat ons de inhoud van dit Masterplan afwachten alvorens nu al definitieve beslissingen te nemen. Ik ben dus voorstander van een buurtpark in Kumtich. Ook in speelterreinen dienen we verder te investeren en waar mogelijk voldoende groene ruimte voorzien in elke deelgemeente. Ik heb tegen het voorstel van Vooruit Tienen gestemd omdat er – in samenspraak met de inwoners – gekozen is om een Masterplan op te maken voor heel Kumtich. Dat omvat veel meer dan alleen het buurtpark. Ik vind trouwens dat dit nodig is voor alle deelgemeenten. Als uit dat Masterplan zou blijken dat een andere oplossing of locatie nog beter zou zijn én als de inwoners daarmee akkoord zouden gaan, lijkt het me belangrijk om die optie open te houden", besluit hij.

Lees meer over