Werken aan Herseltsesteenweg in Aarschot (N19) zijn afgerond

Herseltsesteenweg

Na tien maanden is het zover: de Herseltsesteenweg in Aarschot is af. Naast een nieuw fietspad is er ook een veiliger kruispunt voorzien met de Oude Mechelsebaan.

“Vroeger was dit deel van de Herseltsesteenweg een oude, onveilige steenweg. Het kruispunt met de Oude Mechelsebaan stond zelfs met stip aangeduid in de historische lijst van gevaarlijke punten. Een groot contrast met de situatie vandaag want nu liggen er overal veilige en brede fietspaden. Het kruispunt met de Oude Mechelsebaan is ook helemaal opnieuw ingericht en de bushaltes ter hoogte van het kruispunt kregen een verhoogd perron zodat iedereen vlot en comfortabel de bus kan nemen. Alles samen goed voor een investering van 2,7 miljoen euro (incl. BTW) vanuit Vlaanderen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

De wegenwerken duurden iets minder dan een jaar. Al die tijd was de Herseltsesteenweg helemaal afgesloten voor het verkeer. "Omwille van veiligheids- en technische redenen was het niet mogelijk de weg gedeeltelijk op te breken en verkeer langs de werf te laten rijden. Daarom moest de aannemer het hele stuk in één keer opbreken en opnieuw opbouwen. Dat had wel als voordeel dat de werken aanzienlijk minder tijd in beslag namen dan normaal. Zonder de volledige afsluiting zouden ze waarschijnlijk anderhalf jaar geduurd hebben", luidt het bij het agentschap Wegen en Verkeer.

Veel veiliger
 

Voor de fietsers werd er een fietspad voorzien dat met een groene rand gescheiden is van het wegdek en ook breder werd gemaakt. Voor de auto’s werd het kruispunt met de Oude Mechelsebaan overzichtelijker en veiliger ingericht, met een middeneiland en afslagstroken, en voor de bewoners werd er een gescheiden riolering voorzien. Daarnaast werden ook de bushaltes toegankelijker gemaakt want daar kwamen verhoogde perrons. 

“De herinrichting van de Herseltsesteenweg is al enkele jaren een gespreksonderwerp in onze stad. Doorheen de verschillende fases was het niet altijd evident, zeker niet voor de bewoners en handelaars in de werfzone. Maar de herinrichting was noodzakelijk. Het wegdek en de riolering waren echt aan vernieuwing toe en het kon ook veel veiliger. Verkeersveiligheid is een topprioriteit voor ons stadsbestuur. De bredere fietspaden en het veiliger ingerichte kruispunt met de Oude Mechelsebaan zijn op dat vlak van onschatbare waarde", zegt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld). 

Herseltsesteenweg
Veiligere fietspaden
Kruispunt Herseltsesteenweg met Oude Mechelsebaan
Kruispunt Herseltsesteenweg met Oude Mechelsebaan

Lees meer over