Gruwelijke daden tijdens wereldoorlog herdacht in Meensel-Kiezegem
In de Tielt-Wingse deelgemeente Meensel-Kiezegem herdenken ze volgend weekend de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij, 80 jaar geleden, bijna 100 inwoners opgepakt en gedeporteerd werden naar concentratiekampen. Amper acht van hen zouden na de oorlog terugkeren. Speciaal voor deze gelegenheid verschijnt er ook een nieuw boek ‘Als we het vergeten’ van auteurs Tom Devos en Oktaaf Duerinckx. Eerder werd in de gemeente ook al een struikelsteen gelegd die moet herinneren aan het drama van weleer.
Meensel-Kiezegem bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog lang gespaard van het geweld maar toen Gaston Merckx, verre familie van en bekend als Duitsgezinde, in 1944 vermoord werd op zijn weg naar de kermis, wilde zijn moeder een wraakactie. Er volgden twee razzia’s in de gemeente, een eerste op 1 augustus en een tweede op 11 augustus. Uiteindelijk zouden er amper 8 van de 71 gedeporteerden na de oorlog terugkeren naar het dorp.
Die gruwelijke gebeurtenissen worden volgend weekend herdacht met verschillende evenementen.
Op donderdag 8 augustus is er al een Oorlogsquiz met vragen over de oorlog en Meensel-Kiezegem. Per groep (max vijf personen) betaal je 25 euro om deel te nemen. De quiz start om 19.30 uur in Museum44.
Vrijdag 9 augustus opent de expositie ‘Meensel-Kiezegem, 80 jaar later’ om 19.30 uur en dan wordt ook het boek van Devos en Duerinckx voorgesteld. Diezelfde avond vieren ze ook het vijfjarig bestaan van het museum.
Lees verder onder de foto.
Wandeltocht om slachtoffers te herdenken
Zaterdag 10 augustus is er een wandeltocht voorzien van Kiezegem naar Meensel om de slachtoffers te herdenken, oorlogsvoertuigen, de fanfare en vaandeldragers begeleiden de wandelaars die van start gaan om 15 uur aan ’t Klein Verlet.
Zondag 11 augustus is er dan de herdenkingsplechtigheid met een bloemenhulde om 9 uur aan de kerk in Kiezegem, een herdenkingsviering om 10 uur in de tuin van het museum in Meensel, een burgerlijke plechtigheid met bloemenhulde om 11 uur en een receptie om 12.30 uur.
Lees verder onder de foto.
Glabbeek herdenkt ook vier inwoners die tijdens razzia's werden opgepakt
Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans zal zondag ook een bloemenkrans neerleggen op het erekerkhof van Meensel ter nagedachtenis van alle slachtoffers en in het bijzonder van de vier inwoners uit Glabbeek die ook tijdens en na de twee razzia’s werden opgepakt. Drie van hen – met name August Vanhellemont, Justin Bollen en August Vandenbergh – overleefden de concentratiekampen niet. De vierde, de 21-jarige verzetsstrijder Emmanuel de l’Escaille de Lier, werd door de geallieerden bevrijd op 14 april 1945. Hij stierf op bijna 100-jarige leeftijd en werd in Attenrode begraven op 7 september 2022.
Lees meer over het drama van weleer via deze link.