Stationsplein in Diest vanaf vrijdag weer open voor het verkeer

stationsplein

Het Stationsplein in Diest is vanaf vrijdagavond 25 augustus, vanaf 16 uur, weer open voor het verkeer. en weer bereikbaar vanaf de ring en de Turnhoutsebaan. Op 15 september volgt een openingsfeest voor inwoners en reizigers.

De afgelopen maanden werkte de stad, in samenwerking met de provincie en de NMBS, aan een groene, toegankelijke stationsomgeving. Eerder legden ze ook al de fietsenparking en het busstation opnieuw aan.

“Inwoners en bezoekers zijn welkom om het plein mee feestelijk te openen op vrijdag 15 september, vanaf 16 uur”, vertelt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest). “Met een hapje en een drankje kunnen ze het plein zelfs bewonderen vanuit de hoogte.”

Met het openingsfeest wil de stad reizigers, inwoners en handelaars bedanken voor hun geduld tijdens de werken.

“Het nieuwe stationsplein is een absolute meerwaarde voor reizigers en inwoners. Het is een mooie, overzichtelijke omgeving geworden met groene elementen en vooral toegankelijk voor iedereen. Duurzame mobiliteit is een prioriteit in ons beleid. Daarom coördineren we met volle overtuiging de werken aan de stationsomgeving in Diest”, zegt Ann Schevenels (Open Vld), gedeputeerde voor ruimtelijke planning.

Parkeren in de omgeving wordt anders

Een volledige dag parkeren aan het station blijft tegen betaling mogelijk op de parking van de NMBS of op de pendelparkeerplaatsen aan de Turnhoutsebaan. Alle tarieven en info zijn te vinden op www.diest.be/parkeren-stationsomgeving.

Van aan de lichten tot aan het Schaluinveld wordt een blauwe zone. Parkeren kan daar voor maximaal drie uur, ook de parking op het Zwartebeekplein valt binnen deze blauwe zone. Wie zijn elektrische wagen parkeert aan de laadpalen aan de fietsenparking kan de laadpalen dus maximaal drie uur gebruiken.

Aan de fietsenparking zijn er parkeerplaatsen voor mensen met een handicap. Ook een Cambiowagen krijgt daar in de toekomst een plek. Voor deze plaatsen gelden de regels van de blauwe zone niet.

Op het plein zelf zijn voor het busstation en grenzend aan de Turnhoutsebaan enkele parkeerplaatsen voorzien waar je 30 minuten mag parkeren. Deze plaatsen kunnen gebruikt worden als kiss-and-ride of om gauw iets af te halen bij de handelaars aan het station. Gebruikers van de plaatsen moeten dan wel hun blauwe schijf leggen.

Lees meer over