Stad Tienen wil ratten- en duivenplaag bestrijden

20 september 2024 | 15u26 | Gepost door redactie
ratten

De stad Tienen pakt met twee initiatieven de overlast van ratten en duiven in de stad aan. De stad kiest voor moderne, milieuvriendelijke en duurzame oplossingen. “Dit draagt bij aan het creëren van een gezonde, veilige en aangename leefomgeving voor de inwoners.”

De stad heeft al langer last van ratten, zo bleek eerder al uit posts op sociale media. “Ratten vormen een risico voor de volksgezondheid en kunnen schade aan de infrastructuur veroorzaken. Om de overlast van ratten aan te pakken, gaat de stad werken met slimme rattenvallen, zonder gif. Op die manier kunnen de rattenplagen gelokaliseerd worden en de dieren op een ecologisch verantwoorde en efficiënte manier gevangen worden”, luidt het bij de initiatiefnemers. De digitaal gestuurde vallen detecteren de rattenactiviteit en laten de dieren wennen aan het voedsel, vooraleer de val na een tijdje geactiveerd wordt. “Zodra de vallen geplaatst zijn, kunnen medewerkers van de stad via een app monitoren waar en wanneer er ratten gevangen werden. Zo kan de opruim van de vallen doelgericht en efficiënt gebeuren. Bovendien minimaliseren deze slimme vallen het risico voor andere dieren. In de loop van september zullen de rattenvallen geplaatst worden op locaties waar het afgelopen jaar veel meldingen van overlast zijn geweest.”

Ook iets doen aan duivenplaag

Naast de overlast van ratten wil Tienen ook iets doen aan de duivenplaag in de stad. “Duivenoverlast is een terugkerend probleem in vele steden. Om de duivenpopulatie op een verantwoorde manier te beheersen, zal er een voederplaats ingericht worden nabij het stadhuis. Hier krijgen de duiven voedsel vermengd met een anticonceptiemiddel. Op die manier willen we de voortplanting beperken. De anticonceptiepil is niet schadelijk voor andere vogelsoorten. Een externe firma zal de duivenpopulatie monitoren om na te gaan of verdere acties nodig zijn.”