Een veiligere verkeersomgeving, dat is wat Tienen Anders en buurtbewoners willen in Tiense deelgemeente Grimde

Grimde

De partij Tienen Anders hekelt de verkeerssituatie op de Wulmersumsesteenweg in de Tiense deelgemeente Grimde, tussen de Sint-Truidensesteenweg en de Bietenweg. Volgens hen is die al geruime tijd onhoudbaar en dat wordt ook bevestigd door buurtbewoners. “Ik durf mijn wagen geen vijf minuten parkeren langs de straat uit vrees dat mijn spiegel wordt afgereden”, zegt een buurtbewoonster. 

Het probleem is volgens raadslid Bart Thomas van de partij te wijten aan het feit dat het om een tweerichtingsbaan gaat waar er, zo zegt hij, talrijk geparkeerde wagens vaak zorgen voor het feit dat er maar één rijstrook beschikbaar is. “Hierdoor ontstaan er regelmatig gevaarlijke situaties waarbij voertuigen noodgedwongen over het voetpad moeten rijden om een tegenligger te passeren, met alle risico's van dien voor bewoners en voetgangers.”

De straat zou ook, zo zegt Thomas, volgens veel buurtbewoners, een populaire sluiproute zijn tussen de Sint-Truidensesteenweg en de Zuidelijke Ring, wat zorgt voor een constante stroom aan doorgaand verkeer, inclusief zwaar vrachtvervoer. “Vooral het zware verkeer van de bedrijven uit de buurt zorgt voor heel wat overlast en gevaarlijke situaties. Buurtbewoners vragen al langer om maatregelen om de leefbaarheid en veiligheid in hun straat te verbeteren” ,luidt het.

Buurtbewoonster beaamt

Eenzelfde verhaar horen we bij een buurtbewoonster die liever anoniem getuigt. “Ik laat mijn wagen zelfs geen vijf minuten onbewaakt in de straat staan en zet hem liever in onze privé-parking. Verderop werd de spiegel van de wagen van een buurtbewoonster er ook al afgereden. Misschien moet de straat éénrichtingsverkeer worden, dat zou al kunnen helpen. Ze rijden hier ook veel te snel, verkeersremmende maatregelen zijn misschien ook wel aan de orde. Voetpaden zijn hier kapot gereden omdat wagens regelmatig moeten uitwijken en over het voetpad, noodgedwongen, moeten rijden.”

Thomas wil de situatie alvast aankaarten op de volgende gemeenteraad: "Ik ben ter plaatse een kijkje gaan nemen en heb zelf kunnen vaststellen dat de situatie verre van ideaal is. Veel en zwaar verkeer en heel gevaarlijke situaties wanneer twee wagens elkaar moeten kruisen. Ik vraag dan ook om deze situatie te onderzoeken en te bekijken hoe we de Wulmersumsesteenweg veiliger kunnen maken”, zegt Thomas nog die ook oog heeft voor de impact van eventuele maatregelen. "We moeten de verkeersstroom in de hele wijk in kaart brengen en de gevolgen voor de omliggende straten mee in overweging nemen. Maar één ding is duidelijk: de huidige situatie is onhoudbaar en vraagt om een oplossing."

 

Lees meer over