Scherpenheuvel-Zichem wint stappenclash in het Demerland, inwoners stapten meer dan 58.000 kilometer

stappenclash

Scherpenheuvel-Zichem heeft de 10.000 stappenclash tussen vier gemeenten in het Demerland gewonnen met 58.305 kilometer. Het gaat om een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, Sport Vlaanderen, het Departement Zorg en de Vlaamse Logo’s.  De campagne zet mensen aan om voldoende te bewegen en maakt hen bewust dat elke stap telt voor de gezondheid. 

Van 1 tot 31 mei vond er een virtuele stappencompetitie plaats tussen 171 Vlaamse steden en gemeenten. Maar liefst 22 van de 30 gemeenten in Oost-Brabant namen deel en streden voor de titel van actiefste gemeente in Vlaanderen.

De strijd verliep in vier categorieën, opgedeeld per aantal inwoners. Geen enkele gemeente uit Vlaams-Brabant Oost kon gaan lopen met de eerste prijs maar het lokale gezondheidsoverleg Logo Oost-Brabant koppelde aan het initiatief, onder leiding van de intergemeentelijke preventiewerkers, lokale clashes aan vast, met name in Leuven Zuid (5 gemeenten), Zuidoost Hageland (5 gemeenten) en Demerland (4 gemeenten). 

 “Via de intergemeentelijke preventiewerkers konden we wat meer doen voor gemeenten die extra inzetten op een lokaal gezondheidsbeleid.” licht Karen Opdencamp, projectmedewerker, toe. “Beweging is en blijft de sleutel om gezond oud te worden: aan de stappenclash namen deelnemers mee tot 84 jaar oud.”

Inne Pauwels, schepen van Welzijn en Kris Peetermans, schepen van Sport zijn fier: “Voor Demerland stak Scherpenheuvel-Zichem er met een monsterafstand kop en schouders bovenuit: vanaf de start namen we een comfortabele voorsprong en pronkten toen zelfs op de eerste Vlaamse plaats in categorie C. Jammer genoeg moesten we onze leiderspositie later afstaan aan de gemeente Mol. Maar we strandden dus op een mooie tweede plaats van 45 Vlaamse gemeenten (20.000 – 50.000 inwoners).”

In totaal namen 282 inwoners in de stad deel aan het initiatief. In het Demerland werd Aarschot tweede (18.570 km), Bekkevoort werd derde (12.534 km) en Begijnendijk vierde ( 10.496 km). 

Scherpenheuvel-Zichem mag de wisseltrofee gedurende minstens één jaar laten pronken op de vrijetijdsbalie in GC den egger. De (individuele) winnaars van de stappenclash in Scherpenheuvel-Zichem mochten hun prijs afgelopen woensdag in ontvangst nemen. Er werden 10 prijzen verloot, waaronder waardebonnen, stadSZbonnen en een activity tracker.

 

Lees meer over