Aziatische hoornaars slaan drie keer toe in Scherpenheuvel-Zichem: "Wij maken ons zorgen"

Het nest in het speelhuisje bevatte 30 hoornaars die zeer defensief rondvlogen

Zowel Nicky Torbeyns, imker en verdelger uit Kaggevinne, als collega Koen Zels, eveneens een wespenverdelger, maken zich zwaar zorgen om de toename van de Aziatische hoornaars

“Alleen al vorige week zijn er in Scherpenheuvel-Zichem en Diest vier mensen gestoken door de agressieve dieren, waarvan zelfs een een kindje van zeven jaar”, begint Nicky.  “Het primaire nest, dat ondertussen 30 hoornaars bevatte, zat genesteld in het speelhuisje van het kind. Bij het vernietigen van het nest werd ik zelf meermaals gestoken, gelukkig had ik een beschermend pak aan. Dit was reeds het derde voorval in een week tijd in Scherpenheuvel-Zichem alleen al. Een man vond een hoornaarsnest in een vogelhuisje, een andere vrouw werd gestoken boven het oog, terwijl ze plantjes wilde water geven", klinkt het.

Primaire nesten nu uitroeien

"Het is vooral belangrijk om nu nog de nesten uit te roeien die nu een 30-tal werkers bevatten. Binnen een maand is dat aantal gegroeid tot 500 hoornaars. Dan is het een heel ander verhaal. Ik heb de laatste tien dagen maar liefst elf primaire nesten moeten verwijderen. En ook de embryonale nesten, de hele kleintjes, zijn in opmars. Daarvan moest ik er 35 al verwijderen", aldus Nicky.

Het is belangrijk om goed rond te kijken

"We kunnen deze exoot niet meer uitroeien, maar mensen moeten blijven oppassen en ons contacteren om ze te verdelgen. Ze kunnen echt overal hangen, in hagen, onder het dak van een tuinhuis, in vogelhuisje. Er zelf aan beginnen kan levensgevaarlijk zijn, want het zijn zeer defensieve dieren. Eens dat de secundaire nesten gemaakt worden, binnen een aantal maanden, is het ook veel moeilijker, gezien ze dan tot 30 meter hoog in de bomen kunnen zitten.”

Het nest zat in een speelhuisje. Het kind werd gestoken in het hoofd.
Het nest zat in een speelhuisje. Het kind werd gestoken in het hoofd.

Lees meer over