Plannen nieuwe speelzones Vianderdomein in Tienen krijgen vorm

Ook de vijveroever wordt hersteld met natuurlijke beplanting.

Het ontwerp voor de nieuwe speelzones in het Vianderdomein is rond. De stad Tienen wees de opdracht toe aan een aannemer en verwacht begin juli een concrete timing. 

In november 2023 keurde de gemeenteraad het tussentijds masterplan voor het Vianderdomein goed. Nu wordt er gestart met de uitvoering van de eerste fase: de aanleg van landschappelijke speelelementen en het oeverherstel. De bedoeling is om het spelaanbod in het domein te verrijken en beter in te passen in het landschap. Daarom worden er twee nieuwe speelgebieden gemaakt. 

Twee speelzones 

Ter hoogte van de vijver aan de zijde van de Anemonenlaan komt speelzone 1 met zand voor peuters en kleuters, gericht op het stimuleren van de fijne motoriek en zintuiglijke ontwikkeling. Voor de wat oudere kinderen wordt een uitdagende speelburcht gebouwd met glijbanen, klimnetten en bruggen. Voor tieners vanaf twaalf jaar wordt er een aparte ontmoetingsplek gecreëerd. Een omgevormde betonnen muur fungeert als een klimwand, waarop ze hun vaardigheden kunnen testen en uitdagen. 

In speelzone 2, tussen de minigolf en de natuurvijver aan de zijde van de Bronstraat, wordt een palendorp gerealiseerd. In deze avontuurlijke speelzone wordt gebruikgemaakt van de waterelementen in het domein. De kinderen kunnen er klimmen, klauteren en balanceren. Ook de vijveroever wordt hersteld met natuurlijke beplanting.  

Er wordt met elke leeftijdsgroep rekening gehouden.
Er wordt met elke leeftijdsgroep rekening gehouden.

Volgende stappen

De overdracht voor de ontwikkeling van de twee speelzones werd ondertussen toegewezen. Begin juli is een eerste overleg gepland met de aannemer. Dan zal een concrete timing voor de uitvoering van de werken worden vastgelegd. Voor dit project ontvangt de stad Tienen een subsidie van 60.000 euro van LEADER-Hageland.

Lees meer over