Ook jeugdhuis De Klup ging volledig in vlammen op bij brand in Hoegaarden: "We verliezen onze tweede thuis"

Leden moesten radeloos toezien hoe hun jeugdhuis in de vlammen opging.

Dat de sporthal van Hoegaarden meer was dan enkel een zaal, blijkt uit de getuigenis van een van de leden van De Klup, die hun jeugdhuis in de cafetaria hadden. 

“Het is verschrikkelijk”, zegt Katrien Vits (30), voorzitster van jeugdhuis De Klup. “Alles wat we hier hebben opgebouwd, is weg. Gelukkig hebben we een deel van onze kampspullen kunnen recupereren, want die waren ergens anders gestockeerd. Maar we waren net aan het renoveren, zo hadden we nieuwe verlichting geplaatst en een gloednieuwe keuken. We weten op dit moment nog niet hoeveel de schade bedraagt, maar die is vast enorm. Echt waar: alles is weg", zegt ze.

Verhuizing omwille van brandveiligheid

Jeugdhuis de Klup bestaat al sinds 1966, dus generaties op generaties komen hier. "Eerst zaten we in de Doelstraat, maar ironisch genoeg moesten we daar weg vanwege de brandveiligheid. We hebben de cafetaria in de sporthal omgevormd tot ons jeugdhuis. Drie dagen per week zijn we open en doen we, naast het gedeelte café, ook allerlei activiteiten van jong tot oud. Zo hebben we dansles, maar ook gaan we zwemmen en nadien in het jeugdhuis frietjes eten. Heel veel sportverenigingen, meer dan vijftien zijn dat er, maken eveneens gebruik van de sporthal, zo zijn er verschillende minivoetbalploegen, een karateclub, de voetbalclub van Hoegaarden, petanque, basket en boogschieten. Maar het jeugdhuis is echt meer dan een café, voor velen is dit een tweede thuis, een plaats waar ze zich goed voelen", stelt Vits.

Hechte gemeenschap in Hoegaarden

"We hebben nog geen contact gehad met de gemeente over waar we terecht kunnen, maar dat komt wel. We krijgen wel heel veel steunbetuigingen van de bewoners van Hoegaarden. Dat geeft ons kracht. Ook heel veel verenigingen hebben ons gecontacteerd om hulp aan te bieden of zelfs hun lokalen aan te bieden. Hier in Hoegaarden zijn we echt een hechte gemeenschap. Ik heb ook de filmpjes gezien van de jongeren, maar ik ben er zeker van dat, als ze de daders zouden zijn, ze dit niet met opzet bedoelden. We hebben vroeger wel allemaal eens een bommetje afgestoken. Ze zullen achteraf ook geschrokken zijn van het resultaat”, aldus Katrien. 

Lees meer over