Chemokuur tijdens opnames Met Vier in Bed in Landens vakantieverblijf Station Racour

Met Vier in Bed

Jo Uytterhoeven (61) uit Landen neemt voor de tweede keer deel aan het VTM-programma Met Vier in Bed en mag de nieuwe reeks aftrappen. Eerder deed hij dat in 2017 en toen won hij die week ook. In het programma bezoeken uitbaters van B&B’s en vakantieverblijven elkaars locaties en beoordelen ze die. “VTM contacteerde mij met de vraag of ik aan een nieuwe reeks wilde meedoen en ik zag dat meteen zitten. Hilde, mijn vrouw, wenste liever niet deel te nemen maar onze hartsvriendin Alex zag dat wel zitten, ook al onderging ze tijdens de opnames al voor de tweede keer een chemokuur.”

De man, die in de Landense deelgemeente Racour van een oud treinstation vakantiewoningen maakte en gasten ook de mogelijkheid bood om te slapen in treinwagons, blijkt vooral een gepassioneerd en joviaal iemand te zijn die toch wel iets heeft met treinen en stations. “Als kind was dat niet het geval, ik had geen treinbanen of Lego-modellen. We kochten het oude station in 1988 maar in 1990 werden de sporen, die er nog lagen, opgebroken. Ik probeerde het nog tevergeefs tegen te houden. In 2010 maakten we in het oude atelier een vakantiewoning en bij de opening fantaseerde ik over hoe het zou zijn om weer sporen aan te leggen en daar treinen op te zetten. Dat vertelde ik ook in mijn speech en toen kon ik nog moeilijk terug. In 2011 legden we weer sporen aan en toen ging ik op zoek naar oude treinwagons. Ik vond er twee in Schaarbeek, eigenlijk was het eerder oud ijzer maar we slaagden erin om ze te renoveren, ze ter plaatse krijgen was ook niet evident, en de wagons in te richten als verblijfplaats voor gasten. Ik vond ook oude gerelateerde spullen zoals een uniform van een controleur waarmee ik de gasten nog altijd regelmatig vermaak.”

Lees meer onder de foto.

jo
Ook van zijn tweede deelname aan het programma heeft Jo genoten

Vooroordelen bij eerst deelname bleken niet nodig 

Anders dan bij zijn eerste deelname wist Jo nu wel wat hij mocht verwachten van dergelijke tv-opnames. “De eerste keer had ik best wat vooroordelen maar die bleken achteraf helemaal ongegrond. Integendeel: ik genoot er echt van en met de andere koppels, die toen deelnamen, heb ik nog altijd contact. In deze editie waren sommige zaken anders dan tijdens mijn eerste deelname maar het was ook weer heel leuk. Zo moesten we nu ook een avondactiviteit verzinnen. Ik ging voor het maken van een pizza in onze voormalige serre, het kweken van tomaten lukte niet echt. Een paar dagen voor de opnames stond er een kacheltje in met een oven om pizza’s te bakken. We hadden die oven amper of niet uitgetest maar het verliep vlekkeloos, ik was op internet naar de nodige informatie gaan zoeken (lacht). Ook ons ontbijt was, dankzij de inspanning van Hilde, best origineel. Zij maakte treinkoekjes en zorgde, op een ander moment, voor een treincake. Weet je wat zo dankbaar is? Door mijn deelname aan het programma werkten we een aantal zaken, die we al lang moesten aanpakken, eindelijk af en opeens in versneld tempo (lacht). Zo was er een oude brievenbus die ik al lang wilde ophangen maar ook het interieur van de treinvakantiewoning bijvoorbeeld werd herschilderd. Ik heb echt opnieuw heel hard genoten en ben eigenlijk niet echt met het spel bezig geweest. In plaats van strategisch na te denken hebben we ons verstand op nul gezet en vooral genoten. Mijn vrouw zegt mij ook altijd dat ik openbloei wanneer er een camera in de buurt is en wellicht heeft ze nog gelijk ook (lacht).”

Lees verder onder de foto.

jo

Iedereen kussen was Jo’s missie

Voor de nieuwe reeks stelde Jo zich ook een missie. “Ik wilde absoluut iedereen kussen bij de eerste ontmoeting. Wij wonen op de taalgrens met Wallonië en ik merk dat mensen daar toch net opener en warmer zijn. Iedereen kust er elkaar en dat is de meest normale zaak ter wereld, in Vlaanderen ligt dat toch anders. Ik ben er uiteindelijk in geslaagd om iedereen te kussen. De deelnemers uit West-Vlaanderen wilden zelfs drie kussen want dat is daar blijkbaar gebruikelijk en het deelnemende homokoppel zei me niets liever te doen dan te kussen (lacht).” 

Toch paar donkere wolken boven de opnames

De nieuwe opnames vond de stationmeester ook heel leuk om doen, al hingen er deze keer wel een aantal donkere wolken boven het gebeuren. “Aangezien mijn vrouw niet meteen gewonnen was om deel te nemen aan het programma nam ik onze hartsvriendin Alex Baes (61) mee. Ten tijde van de opnames was ze echter toe aan haar tweede chemokuurbehandelingen, ze kreeg namelijk voor de vierde keer kanker en getuigde daar dapper over in het programma. Tijdens de opnames moest ze op een dag naar het ziekenhuis waardoor ze niet kon deelnemen aan het ontbijt. Toen ik haar een selfie-foto stuurde van de groep aan de ontbijttafel kreeg ik een foto van haar terug met een baxter. Het contrast kon niet groter zijn maar ik heb ongelooflijk veel respect en bewondering voor haar, het is een superfijne vrouw met een heel groot doorzettingsvermogen en een joie de vivre om u tegen te zeggen. Toen ik haar tijdens de opnames vroeg om haar pet te ruilen voor een treinkepie vroeg ze me lachend of haar haar wel goed lag.”

Lees verder onder de foto.

Jo
Contrast kon niet groter zijn

Verhuur minder evident dan vroeger 

Of Jo gewonnen heeft is nog maar de vraag maar de uitbater is er wel van overtuigd dat iedereen gecharmeerd was door zijn manier van aanpak. “Wij vinden het lokale accent heel belangrijk. Zo bijvoorbeeld werken we altijd met lokale leveranciers, de beenhouwer in het dorp deed voor ons zelfs speciaal open zodat we de nodige lekkernijen konden kopen voor de gasten. Voor de gewone activiteit koos ik ook voor het lokale museum en we hebben ook veel te danken aan Toerisme Vlaams-Brabant, Visit Landen en Vlaanderen Vakantieland. Dat neemt niet weg dat het almaar moeilijker wordt om alles verhuurd te krijgen. Daar waar vroeger eind juni zo’n 90% ingevuld was staat er nu nog zo’n 30% open. Dat neemt niet weg dat ik er alle vertrouwen in heb en, voor je het vraagt, ja ik zou opnieuw meedoen als VTM het mij nog eens vraagt”, besluit Jo lachend. 

De deelname van Jo aan het programma zie je morgen 1 juli, om 20.35 uur, op VTM.

Met Vier in Bed

Lees meer over