Kumtichcomité uit bezorgdheden over plannen nieuw woningcomplex

Nieuw woningcomplex gepland met maar liefst 34 wooneenheden.

De inwoners van Kumtich, die rond de velden tussen de Daalstraat en de Maalderijweg wonen, maken zich zorgen over de plannen voor een nieuw woningcomplex. 

Het nieuw geplande woningcomplex, gelegen aan de Maalderijweg in Kumtich, zou 34 wooneenheden beslaan. Tot 26 juni loopt het openbaar onderzoek en kunnen burgers bezwaarschriften indienen. Het Kumtichcomité gaat dat op vraag en in overleg met de buurtbewoners doen. De bezwaren betreffen vooral de gevolgen voor het watersysteem, de mobiliteit en de biodiversiteit. 

Biodiversiteit 

“Op het vlak van biodiversiteit worden er geen maatregelen genomen. Het is overstroombaar gebied en dus ongeschikt voor bebouwing. Maar niet alleen dat, het belang van het terrein wordt onterecht geminimaliseerd. De ruigtes in het perceel zijn een belangrijke rol voor allerlei kleine zoogdieren en ongewervelden. Zowel muizen, egels en kleine roofdieren vinden hier een geschikte biotoop door de hoogte van de planten en grote hoeveelheid strooisel. Ook voorzien de plannen geen compenserende maatregelen voor het verlies aan biodiversiteit, terwijl het om ecologisch waardevol gebied gaat in een dorp waar al het groen stilaan wordt dichtgebouwd. 

Watersysteem

Al jarenlang wordt de Daalstraat getroffen door overstromingen bij hevige regenval. Het water baant zich een weg zowel bovengronds als via de riolering, die bij hevige neerslag de grote hoeveelheid water niet kan slikken. Het Kumtichcomité vraagt zich af wat dat zal betekenen wanneer er in de toekomst een pak woningen bijgebouwd worden naast het overstromingsgebied. Bijkomende vraag is ook of het regenwater dat naar de voorziene wadi's geleid wordt, zal indringen in deze al natte grond of zal het slechts sneller naar de achtertuinen van de Daalstraat vloeien. Als laatste vraagt men zich af of deze bebouwing de al verzadigde riolering niet bijkomend zal belasten.

Mobiliteit

De Maalderijweg is een veel gebruikte weg voor zwaar vervoer en landbouw vervoer, fietsers worden hier nu al letterlijk aan de kant gereden als ze even niet opletten. In de toekomst komt daar nog het autoverkeer van 34 gezinnen bij. Vooral wordt gevreesd voor onveiligheid aan de kruising tussen de Maalderijweg en de nieuwe weg die het bouwproject zal ontsluiten. "De nieuwe weg zou wel eens erg steil kunnen zijn, hij komt wellicht in een zodanige hoek op de Maalderijweg dat er een dodehoekeffect ontstaat. Voeg daarbij het snelle verkeer en de barslechte (ontbrekende) infrastructuur voor voetgangers en fietsers op de Maalderijweg, en je hebt een perfect recept voor verkeersellende. Er moet op zijn minst een verkeerstechnische studie komen die twijfels wegneemt”, aldus het Kumtichcomité.

Lees meer over