Anderhalf miljoen voor aanleg nieuwe fietsinfrastructuur in Tienen, werken duren tot eind 2025

fietspaden

De provincie Vlaams-Brabant investeert 1.543.305,47 euro in de aanleg van fietsinfrastructuur in het centrum van de Tiense deelgemeente Oplinter. Het ptoject heeft wel meer implicaties.

Het project situeert zich op de lokale verbindingsweg tussen de stad Tienen, Oplinter en buurgemeente Linter. De werken omvatten de aanleg van fietspaden en rioleringswerken met gedeeltelijke vernieuwing van de Oplintersesteenweg, Sint-Genovevaplein, Neerlintersesteenweg en Herestraat. “De werken zijn nodig omdat er nog geen fietspaden waren of dat de bestaande fietspaden te smal zijn of de kwaliteit niet meer voldoet aan de huidige normen”, luidt het bij de initiatiefnemers.

Het totale project is 3.810 meter lang en bestaat uit 5 segmenten. Op de Oplintersesteenweg wordt de snelheid beperkt tot 50km/u en het nieuwe fietspad wordt hier aanliggend verhoogd aangelegd in rode beton en heeft een breedte van 1,5 meter.  “Op de Herestraat worden dan weer okerkleurige fietssuggestiestroken van 1,7 meter breed voorzien en in het centrum van Oplinter (Sint-Genovevaplein) wordt de snelheid ook beperkt tot 30km/u. De fietspaden zijn er daar 1,5 meter breed en zijn hier deels aanliggend verhoogd en deels vrijliggend. Op de Neerlintersesteenweg, van Ganzendries tot de Genovevabeek, is er geen ruimte voor fietspaden. Hier worden okerkleurige fietssuggestiestroken van 1,7 meter breed aangelegd en op het gedeelte van de Genovevabeek tot Kosbeek gaat de fietsinfrastructuur over naar aanliggend verhoogde fietspaden in rode beton met een breedte van 2 meter.”

De subsidies voor de fietspaden komen uit het Fietsfonds. “Fietsinfrastructuur op het Bovenlokaal Functioneel Fietsnetwerk - die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting - kan daardoor tot 90% gesubsidieerd worden. Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest“, zegt gedeputeerde voor Mobiliteit Tom Dehaene (cd&v).

 De werken zullen duren tot het najaar van 2025. 

Lees meer over