Alle buschauffeurs van De Lijn in afgesloten stuurpost… om agressie tegen te gaan

17 augustus 2023 | 11u24 | Gepost door redactie
Al 30.000 reizigers met De Lijn naar Rock Werchter

De Lijn pakt uit met een tienpuntenplan om agressie tegen haar medewerkers zo veel mogelijk tegen te gaan. Een opvallende maatregel is dat alle chauffeurs binnenkort in een afgesloten ‘veiligheidsstuurpost’ zullen zitten. Vanaf eind deze maand worden de eerste schermen geleverd.

Agressie op de bus, het is spijtig genoeg geen uitzondering meer. Zo kreeg een buschauffeur midden juni nog rake klappen in Tienen. De Lijn werkte dan ook een stappenplan uit om agressie tegen haar medewerkers tegen te gaan. “Dag in dag uit zetten de medewerkers van De Lijn en exploitanten zich in voor het veilig vervoeren van reizigers en daar krijgen zij niet voldoende respect voor terug. We moeten de agressiegevallen een halt toeroepen. Hiervoor werd het integrale actieplan ‘Stop agressie’ deze zomer gelanceerd”, aldus Vlaams minister Lydia Peeters en directeur-generaal Ann Schoubs.

En nu wordt er ook een tienpuntenplan uitgerold. Een van deze tien punten is het versneld uitrollen van veiligheidsstuurposten op de bussen. De Lijn startte vorig jaar een pilootproject om op bestaande voertuigen een meer afgesloten stuurpost voor de chauffeur te voorzien, de zogenaamde 'veiligheidsstuurpost'. Ondertussen wordt dat project uitgerold naar alle bussen in eigen beheer. Net voor de zomer werden de aanbestedingen opgestart om de schermen te bestellen die in de bussen worden ingebouwd. “Vanaf eind augustus stromen de eerste schermen binnen bij De Lijn, waarna ze  in september start met het inbouwen van deze schermen in de bussen. Het aantal voertuigen met een veiligheidsstuurpost wordt zo gestaag verder uitgebreid. Nieuwe voertuigen die instromen zijn sowieso al voorzien van afgeschermde stuurposten”, aldus Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit.

Andere maatregelen: De Lijn werft 67 extra controleurs aan, chauffeurs en controleurs krijgen extra opleidingen, het gebruik van camerabeelden wordt geoptimaliseerd, op de bussen worden bodycams ingezet en een busverbod kan worden ingezet voor wie het te bont maakt.

Lees meer over