Dronken man surft bijna tien kilometer op trein tussen Tienen en Leuven

Man onder trein aan spooroverweg Naamsesteenweg

Een dertiger uit Sint-Jans-Molenbeek stapte zondagochtend rond 5.20 uur van de trein in Vertrijk. Niets abnormaals op het eerste zicht, tot je weet dat het om een treinsurfer ging die onderweg was naar Leuven.

De man nam de trein in Luik en werd iets voor Tienen betrapt op zwart rijden door de kaartjesknipper. Het kwam tot een discussie. Hij weigerde immers om te betalen. De conducteur zette de man, die duidelijk te diep in het glas had gekeken, om 5.13 uur in het station van Tienen van de trein. De Brusselaar had er niets beters op gevonden dan op het tussenschot, dat fungeert als schokdemper, te gaan staan tussen de laatste wagen en de locomotief. Een personeelslid van Infrabel zag per toeval de man staan en verwittigde in zeven haasten het seinhuis en de bestuurder van deze trein op de lijn tussen Luik en Oostende. Het treinverkeer in de tegenovergestelde richting werd uit veiligheidsoverwegingen stilgelegd.

De trein hield halt in het station van Vertrijk, daar zag men om 5.22 uur de man via de sporen het station verlaten. Na een zoekactie van de betrokken politiezone Lubbeek troffen ze de treinsurfer om 5.33 uur aan. Hij verklaarde dat hij een beetje te veel had gedronken op een feestje en dat het nadien tot een discussie met de conducteur was gekomen waarna hij langs de buitenkant was meegereden met de trein. Hij werd naar het politiebureau in Lubbeek overgebracht. Er werd een taxi gebeld om de onorthodoxe gebruiker van het openbaar vervoer huiswaarts te brengen.

“Dit is gelukkig allesbehalve een dagelijks gegeven. We keuren dit gedrag ten stelligste af. Wij komen niet tussen als partij. Hij zal wel meer dan waarschijnlijk een schadevergoeding moeten betalen aan de NMBS”, verklaarde de persattaché van Infrabel, Steffie Geysens.

Lees meer over