Geen kwartier uitstel meer bij alcoholcontroles

Drug- en alcoholcontrole in Kessel-Lo

Wie wordt tegengehouden voor een alcoholcontrole, kan binnenkort geen kwartier uitstel meer vragen. Het is de bedoeling om de nieuwe generatie blaastoestellen méér controles uit te voeren.

Als je aan een politiecontrole wordt onderworpen kan je momenteel nog vijftien minuten wachten voor je echt moet blazen. Dat gegeven bestaat om vals positieve testen te voorkomen. Die ontstaan wanneer dat de alcohol die achterbleef in je mond, een vertekend beeld kon geven als die laatste consumptie niet lang genoeg geleden was.

Een nieuwe controleprocedure zorgt dat dit kwartier tot het verleden behoort, zo wisten ze bij HNB. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) schrapt deze om de controles simpeler te maken en de politie zo meer mogelijkheden te geven om meer controles uit te voeren in minder tijd. Deze maatregel is een onderdeel van het Federale Verkeersveiligheidsplan.

De blaastoestellen die de politie tegenwoordig gebruikt, kunnen dat beetje mondalcohol detecteren en filteren uit het alcoholgehalte in de adem zelf, was de redenering van de minister. Je zal bij een controle ook minder lang moeten blazen. Immers de nieuwe toestellen hebben geen 1,9 liter uitgeademde lucht meer nodig, nu een minimum van 1,2 liter uitgeademde lucht.

Door de snellere controles kan de nieuwe maatregel apps als Waze en Coyote omzeilen. Al te vaak wordt daarop meegegeven waar men controleert. Daaruit haalden bestuurders onder invloed profijt.

Lees meer over