"Jonge bestuurders mogen 90 kilometer per uur rijden en niet in SUV, oudere bestuurders krijgen medische controle"

Zestienjarige chauffeur door politie achter stuur betrapt

Jonge chauffeurs die niet sneller dan 90 kilometer per uur mogen rijden. Om de vijf jaar een medische test voor zeventigplussers en nergens in Europa nog sneller dan 130 kilometer per uur. Die regels probeert Europa nog in 2023 in te voeren.

Europa wil tegen 2050 geen verkeersdoden meer op onze wegen, dit in het kader van hun Vision Zero, wisten ze bij HNB. De verkeersdoden lopen niet langer terug én daar willen ze iets aan doen, het verbeteren van de verkeersveiligheid.

De Europese Commissie stelde voor om in heel Europa voor beginnende bestuurders een proeftijd van twee jaar in te voeren. In die tijd mogen ze niet sneller rijden dan 90 kilometer per uur rijden én achter het stuur van een zware terreinwagen of SUV zitten. Jonge bestuurders zouden ook tijdens het weekend tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends niet mogen rijden, dat is een voorstel.

Oudere bestuurders moeten een geschiktheidstest ondergaan, dat wilt zeggen dat vanaf 70 jaar om de vijf jaar een medische controle plaatsvindt om te zien of ze nog rijvaardig zijn. Vanaf 80 jaar wordt die om de twee jaar gehouden. Voorts willen ze ook de maximumsnelheid beperken tot 130 kilometer per uur. Deze regels gaan gepaard met betere bestraffing. Als een Duitse chauffeur vandaag in ons land als een gek over de E40 in Haasrode vliegt, en zijn rijbewijs wordt ingetrokken, dan weten de Italiaanse autoriteiten daar niets van en kan hij of zij er ongestoord blijven rijden. Kortom: een snelle uitwisseling komt rond de intrekking van rijbewijzen moet re komen. Daarom willen ze digitale rijbewijzen, met een QR-code, invoeren. Scant de politie deze, dan is het meteen duidelijk of het rijbewijs ergens in Europa werd ingetrokken. Of alle voorstellen erdoor komen, moet nog blijken.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Lees meer over