Te snel gereden? Helft van de betwiste boetes wordt kwijtgescholden

Celestijnenlaan

Vorig jaar werd bijna de helft van de 72.000 betwistingen omtrent uitgeschreven snelheidsboetes aanvaard. Je moet wel recht in de schoenen staan anders wacht je nog een andere boete, namelijk eentje voor valsheid in geschrifte.

Dat zeggen de collega's van HNB.

Snelheid is één van de grootste oorzaken van verkeersongevallen in België. Het aantal verkeersdoden in 2022 met 8 procent tegenover 2021. Er is sprake van 52 verkeersdoden per miljoen inwoners in 2022, dat is slechter dan het Europese gemiddelde van 46 en daarom wordt er veel meer gecontroleerd en dus ook beboet.

Het aantal verkeersovertredingen nam in 2022 enorm toe. In 2021 zat men in België nog aan 4,9 miljoen euro aan onmiddellijke inningen, het jaar nadien ging het crescendo naar 6,2 miljoen euro. Nieuwe trajectcontroles en het schrappen van quota bij flitscamera’s liggen aan de oorzaak. Die camera’s blijven nu verder flitsen, in het verleden moesten ze een bepaald getal hebben bereikt. Ook het einde van de tolerantiemarges op snelwegen heeft ermee te maken, er zal nu niet meer worden geflitst vanaf 140 kilometer per uur, maar al wanneer je sneller dan 120 kilometer per uur zou rijden.

De meeste overtredingen worden niet betwist, daar een camera accuraat werkt. Iets minder dan één procent was het er niet mee eens en verzette zich bij het parket voor de verkeersveiligheid. In 48 procent van de gevallen werd de beschuldiging en dus ook de boete naar de prullenmand verwezen. Een slechte of onvoldoende wegsignalisatie of een noodsituatie, bijvoorbeeld een hoogzwangere vrouw die moet bevallen in het ziekenhuis zijn goede redenen om je boete met succes aan te vechten.

Je moet deze boete wel eerlijk betwisten, als je onterecht een boete poogt te ontlopen kan je je een boete krijgen voor valsheid in geschrifte. Dus zeggen dat Mickey Mouse reed, valt ten stelligste af te raden.

Lees meer over