Boutersem koopt 1,2 hectare overstromingsgevoelige grond aan
De gemeente Boutersem koopt 1,2 ha grond aan die gelegen is langs de Kleinbeek in Roosbeek, een gebied dat overstromingsgevoelig is. "De aankoop van deze gronden biedt de eigenaar zekerheid over gronden die anders onbruikbaar dreigden te blijven als bouwgrond. Door de aankoop kunnen we de pastorietuin van Roosbeek aanzienlijk uitbreiden. Tegelijk zochten we naar een zone waar hemelwater kan gebufferd worden. Op deze wijze willen we in de toekomst het overstromingsrisico in Roosbeek beperken en tegelijkertijd de heraanleg van de Leuvensesteenweg mogelijk maken”, zegt uittredend burgemeester Chris Vervliet (c&v).
De gemeenteraad keurde de aankoop unaniem goed. De vallei van de Kleinbeek staat ook bekend als de Moergrachtvallei. “ Ze is ingekleurd als bouwzone maar is grotendeels in overstromingsgebied gelegen. Eerder verleende het schepencollege een omgevingsvergunning voor nieuwbouw langs het meest oostelijk en minst overstromingsgevoelige gedeelte. Voor de resterende percelen wordt ingeschat dat er bij het huidige klimaat al een middelgrote kans bestaat tot overstroming. Door de klimaatverandering, waarbij de onweersbuien intenser worden, dreigt dit in de toekomst erger te worden.”
Project sleept al jaren aan
De heraanleg van de Leuvensesteenweg door Roosbeek is een project dat al jaren aansleept. De bedoeling is nu om de gescheiden fietspaden te combineren met de heraanleg van het wegdek, de ontdubbeling van de riolen en in de dorpskern ook nieuwe voetpaden te voorzien. "Voor de omwonenden zal de heraanleg resulteren in merkelijk minder geluidsoverlast, terwijl van de rijbaan gescheiden fietspaden voor meer veiligheid zullen zorgen.”
De gemeente is, naar eigen zeggen, al jaren vragende partij maar is hiervoor afhankelijk van beschikbare budgetten van het Agentschap Wegen en Verkeer en de timing van Fluvius.” Om het project mogelijk te maken moest evenwel een locatie worden gevonden om hemelwater van de Leuvensesteenweg te bufferen. Aanvankelijk werd hierbij gedacht aan een kunstmatig gebetonneerde buffer die in de Kleinbeekvallei zou gebouwd worden, maar de gemeente suggereerde natuurlijke waterbuffering. De aankoop van dit valleigebied schept de mogelijkheid voor natuurlijke waterbuffering en is daarmee ook een noodzakelijke schakel om de heraanleg van de Leuvensesteenweg door Roosbeek mogelijk te maken.”
De gemeente betaalt voor de aankoop van de gronden bijna 200.000 euro. Regionaal Landschap Zuid-Hageland zal de inrichting van het valleigebied als verlengstuk van de pastorietuin verder uitwerken.