Robin maakte grote muurschildering in Boutersem: "Met het Atomium zou je ook wel iets leuks kunnen doen"

Robin (links op de foto) maakte een werk om de boerenstiel te promoten, Street Art fotograaf Chaoz64 uit het Leuvense (rechts) maakte deze selfie toen hij het werk ging fotograferen

Boutersem is een kunstwerk rijker. Robin Vranken (links op bovenstaande foto), die eerder ook de brandweerkazerne in Leuven mocht opfleuren met een werk, maakte een grote muurschildering op een muur van de bibliotheek in de gemeente.”Ze vroegen mij iets te maken om de boerenstiel te promoten, iets zoals oud grootmeester Permeke maar dan in een modern kleedje gestoken. Ik heb dat wat losgelaten en eigenlijk gewoon mijn eigen ding gedaan”, zegt de kunstenaar lachend.

Het werk kadert in het gezamenlijke project Regio Oo(g)st waarbij twintig gemeenten uit het oostelijk deel van de provincie in 2022 de krachten bundelden om met een artistiek project de boerenstiel te promoten.  “Ik ben zelf van deelgemeente Kerkom en toen ze mij vroegen om een werk te maken moest ik denken aan mijn buurman Johan die altijd boer geweest is en in het veld ging staan om het kaf van het koren te scheiden. Dat deden ze destijds door op een strohalm te wrijven en het kaf van het koren te scheiden door erop te blazen. Dat tafereel stond model voor mijn werk. Het koren dat in de lucht vliegt liet ik overgaan in boerenzwaluwen want deze vogels waren vroeger belangrijk voor boeren. Aan de hand van hun gedrag wisten ze welk weer het ging worden”, vertelt Robin die boven het schilderij echte nestkasten installeerde in de hoop dat er volgend jaar echte vogels rond het werk vliegen. Onder het werk komen ook echte bloemperkjes zodat de geschilderde bloemenweide ook overgaat in de realiteit. 

Lees verder onder de foto.

Boutersem graffiti
Robin installeerde boven het kunstwerk nestkastjes in de hoop dat er volgend jaar echte volgels rond het werk vliegen.

"Met het Atomium kan je ook wel iets leuks doen"

De kunstenaar werkte zo’n twee weken aan het ontwerp en had ongeveer evenveel tijd nodig om het in de praktijk om te zetten. “Wat het volgende project wordt weet ik nog niet, liefst een groter schilderij want dat is mijn ding. Ik zou de brug over de Ring, tussen de Waaienberg en het UZ Gasthuis in Leuven, graag willen beschilderen met een tafereel van verschillende dokters en chirurgen rond een operatielamp die voorovergebogen hangen naar de patiënt toe”, gaat Robin, die eerder de brandweerkazerne in Leuven mocht beschilderen en zelf fulltime brandweerman is, verder. “Het is een uit de hand gelopen hobby. Als ik echt luidop mag dromen denk ik dat je met Atomium ook wel iets moois kan doen”, besluit de kunstenaar lachend. Wie Robin wil volgen kan dat op Instagram. 

 

kazerne
Eerder mocht Robin de brandweerkazerne in Leuven al een artistiek tintje geven
Robin

Lees meer over