School De MET zoekt 67.000 euro om drie scholen in te richten volgens hun noden, leerlingen nemen hiervoor video op

De MET

Methodeschool De MET organiseert een crowdfunding om hun groeiende schoolgemeenschap te ondersteunen.Om het initiatief meer bekendheid te geven namen de leerlingen donderdag een spot op om uit te leggen waarom de extra financiering noodzakelijk is. Met het initiatief wil de school 67.000 euro ophalen om zo een renteloze lening van 200.000 euro te kunnen afsluiten. Het geld moet dienen om de inrichting in hun drie gebouwen te vernieuwen zodat deze beter aansluit bij de pedagogische keuzes van de school.

“Wij hanteren hier geen puntensysteem en we hebben coaches, geen leraars. Wij werken vanuit de interesses van de leerlingen. In het traditionele onderwijs staat de structuur voorop, wij zetten de leerlingen centraal, wij denken dat dit het model van de toekomst is. Zij hebben inspraak in de leerstof die ze krijgen”, legde coördinator in Tielt-Winge Thomas Janssens ons eerder uit. 

De MET heeft intussen drie scholen, eentje in Leuven, een tweede in Sint-Katelijne-Waver en een derde in Tielt-Winge en telt meer dan 500 leerlingen en 80 personeelsleden. DE MET Leuven wordt verbouwd en de andere twee verhuizen volgend jaar naar een nieuw gebouw. In Tielt-Winge is dat de oude jongensschool, waar eerder best wat politieke discussie rond bestond. “De werken in Tielt-Winge gaan van start in februari en zullen duren tot in de zomer. Volgend schooljaar verhuizen dan de bestaande leerjaren van hun huidig gebouw naar het nieuwe waar we dan leerlingen van het eerste middelbaar tot het vijfde in zullen onderbrengen. Destijds zijn we gestart met een eerste jaar en elk schooljaar komt er eentje bij. Dat wil dus zeggen dat we in het schooljaar 2025-2026 ook een zesde jaar zullen aanbieden”, zegt Elke Geuens van De MET.

Lees verder onder de foto. 

De MET
De leerlingen hebben veel inspraak in de methodeschool en legden in een video zelf uit waarom het geld zo belangrijk is.

Crowdfunding is noodzakelijk

De crowdfunding die de school nu opstart is naar eigen zeggen noodzakelijk. “Onze drie scholen staan voor een grote uitdaging, met name renovatieprojecten om hun onderwijsvisie verder uit te bouwen. Met subsidies alleen redden we het niet. Daarom willen we via een crowdfunding 67.000 euro inzamelen, wat ons  in staat stelt een renteloze lening van 200.000 euro aan te gaan via Socrowd. Dit geld zal worden geïnvesteerd in de leeromgevingen, met flexibele werkplekken, ateliers en laboratoria die aansluiten bij de innovatieve leerbenadering van De MET. Bijdragers kunnen hun investering na tien jaar terugvragen en in de tussentijd investeren ze in de toekomst. Door nu te investeren, helpen zij bij het realiseren van een inspirerende omgeving voor leerlingen en dragen ze bij aan het welzijn van de volgende generatie”, gaat Geuens verder. 

Leerlingen nemen zelf campagnespot op

Om het initiatief meer bekendheid te geven nam de school donderdag een spot op waarin de leerlingen zelf uitleggen waarom de financiering zo belangrijk is. “Deze persoonlijke betrokkenheid laat zien hoe het onderwijs van de toekomst eruit kan zien: leerlingen die zelf de regie nemen over hun leerproces en hun toekomst.” Meer informatie over de crowdfunding vind je via deze link. Wanneer je wil weten hoe het er in de scholen aan toegaat kan je kijken naar de video in ons artikel over een eerdere eerste schooldag in de school in Tielt-Winge. 

 

 

 

De MET

Lees meer over