14 internationale studenten theologie van KU Leuven op kot bij de Alexianen zorggroep Tienen

Deze samenwerking creëert een unieke wisselwerking tussen de zorgsector en het academische veld.

Dit academiejaar verwelkomt de Alexianenzorggroep Tienen 14 internationale studenten theologie van de KU Leuven die op kot komen in de organisatie.

De samenwerking tussen AZT en KU Leuven is uniek. De theologiestudenten wonen op de campus van het psychiatrisch ziekenhuis en zullen in hun vrije tijd vrijwilligerswerk verrichten in de ouderenzorg van AZT. Dit biedt hen de kans om hun studie van theologie te verbinden met maatschappelijk engagement. Ze zullen betrokken worden bij de begeleiding van wandelingen, activiteiten of algemene ondersteuning. De studenten kunnen ook gebruikmaken van de faciliteiten van de campus, zoals de sportinfrastructuur en de cafetaria.

"Een meerwaarde voor beide partijen", aldus Bert Lambeir, algemeen directeur van AZT. "De aanwezigheid van studenten op onze campus brengt een nieuwe energie met zich mee, terwijl zij tegelijkertijd bijdragen aan onze zorgmissie. De interactie tussen de studenten en de bewoners in de woonzorgcentra bevordert een waardevolle uitwisseling, en maakt deel uit van een breder engagement dat past binnen onze filosofie, waar verbondenheid en zorg voor elkaar centraal staan."

KU Leuven: een unieke leerervaring

Ook de KU Leuven ziet voordelen in deze samenwerking. Bénédicte Lemmelijn, decaan van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen verklaart: "Voor onze theologiestudenten is dit een unieke kans om hun academische opleiding te verrijken met praktijkervaring in de zorg. Dit project biedt hen niet alleen huisvesting, maar ook de mogelijkheid om in hun dagelijkse leven, ook tijdens hun studies ver weg van hun eigen context, hun roeping actief en levensecht te beleven in concrete inzet voor de maatschappij."

Innovatieve aanpak van huisvestingsnood

Met dit project speelt AZT in op de groeiende vraag naar koten in de ruimere regio rond Leuven, waar het aanbod aan studentenkamers beperkt is. Groepen studenten hebben vaak moeilijkheden om samen huisvesting te vinden in Leuven, en AZT biedt met deze samenwerking een mooie oplossing. Studenten kunnen op de campus van AZT wonen en worden daarbij volledig geïntegreerd in het dagelijkse leven van de organisatie. Ook stagiairs die een lange stage lopen, kunnen overigens bij AZT op kot.

“De vraag naar kwalitatieve studentenhuisvesting blijft stijgen. Tienen heeft heel wat troeven in handen om aan deze vraag tegemoet te komen. De stad is gelegen op een boogscheut van Leuven en heeft een vlotte verbinding met het openbaar vervoer. Bovendien brengt het aantrekken van studenten voordelen met zich mee op het vlak van economie, werk, vastgoed en imago. Als stad hechten we veel belang aan de kwaliteit en de veiligheid van studentenkamers. Daarom hebben we werk gemaakt van een uitbatingsvergunning onder de vorm van een verplicht kotlabel”, vult burgemeester Katrien Partyka (Team Tienen) aan.

De Alexianen Zorggroep Tienen hoopt met dit project de weg te effenen voor verdere initiatieven die zorg, onderwijs en maatschappelijk engagement samenbrengen in één geïntegreerd geheel.

Lees meer over