Wordt bijzondere plataan in Boutersem boom van het jaar?

plataan

Een plataan in Boutersem is momenteel de talk of the town. De boom werd namelijk genomineerd als Boom van het jaar in een wedstrijd van de provincie Vlaams-Brabant.

Toegegeven de boom, die achter het gemeentehuis van Boutersem staat, oogt zeer mooi en apart. Het gaat om een mooi ontwikkelde meerstammige plataan. “Met zijn circa 10 meter stamomtrek behoort hij tot de dikste bomen van Vlaanderen. De centrale stam is als een zuil die omringd worst door vier stammen die vanuit dezelfde basis vertrekken De centrale stam is als een zuil omringd door vier stammen die vanuit dezelfde basis vertrekken”, luidt het.

De geschiedenis van de boom is al even mooi want destijds, ergens rond 1900, werden er vijf jonge bomen geplant in één groep. “De bedoeling was om ze nadien een definitieve plaats te geven, of als bundelbomen te laten dienen, een planttechniek die in de parkaanleg wel meer werd toegepast om snel het effect van dikke bomen te verkrijgen. Er werden dus niet één maar vijf bomen geplant in dezelfde plantput. Dit maakt onze plataan zeer bijzonder.”

Stemmen op de boom kan via deze link.

plataan
De unieke plataan staat aan het gemeentehuis