De nieuwe werkkracht van basisschool De Regenboog heet Pablo en het is een hond

blije leerlingen met zorghond

Zorghond Pablo is een nieuwe werkkracht in de basisschool De Regenboog in Linter. Diens aanwezigheid heeft vele secundaire voordelen. Zaken waar je op het eerste gezicht niet aan denkt, maar hij zal de cognitieve en sociale vaardigheden van de leerlingen aanscherpen omdat die rust brengt.

Honden in rusthuizen en woonsituaties met gehandicapten kenden we al wel.  Ze maken er de bewoners socialer en veel rustiger. Maar onderzoek toonde aan dat ook kinderen makkelijker empathie ontwikkelen, verantwoordelijker worden en hun emoties veel beter kunnen reguleren met een (zorg)hond in hun nabijheid. “Pablo mocht als pub al komen wennen in de school vanaf juni van vorig schooljaar. Tijdens de vakantie kwam een hondentherapeut hem trainen. Sinds twee september is Pablo echt actief op onze school. Er wordt op onze school ook voorgelezen voor de hond en die lijkt dan heel aandachtig te kunnen luisteren", aldus directeur Dirk Gilis. 

“Kinderen met faalangst vinden het  met hem erbij, klaarblijkelijk veel minder erg om fouten te maken en dus maken ze sneller progressie. Vanuit die meer comfortabele situatie wordt dus makkelijker  ‘het lezen en  voordragen’ aangeleerd. Pablo zal dus vaak aanwezig zijn in de zorgklas. Kinderen van het vijfde en zesde gaan met hem wandelen en staan ook in voor zijn verzorging. De leerkrachten en de kinderen kunnen nu al niet meer zonder hem. Pablo heeft vrijwel meteen hun harten veroverd. Dat was al zondermeer duidelijk in juni", zegt Gilis.

blije leerlingen met zorghond

Lees meer over