Paus Franciscus is aangekomen in Leuven

27 september 2024 | 16u46 | Gepost door redactie
Paus Franciscus

Het is zover: de 87-jarige paus Franciscus is in Leuven. Hij werd onder een ongeziene politiebegeleiding de binnenstad ingereden en bracht een bezoek aan de universiteitshallen van de KU Leuven in de Naamsestraat. Hij sprak er ook even met professoren en studenten, voornamelijk over de vluchtelingenthematiek. Dit kadert in de 600e verjaardag van de universiteit in 2025. 

Het was rector Luc Sels die de paus welkom heette vooraleer de paus de promotiezaal van de KU Leuven in zijn rolstoel werd binnengereden. Nadien werd de paus met zijn pausmobiel van de Naamsestraat naar de Sint-Pieterskerk vervoerd. Op die afstand van zo'n slordige 250 meter kon het publiek de man groeten rond de Sint-Pieterskerk en voor het stadhuis van Leuven. Vanavond zal de paus op een onbekende locatie nog spreken met vijftien Belgische slachtoffers van seksueel misbruik, geselecteerd door Belgische bisschoppen. Eerder vandaag liet de paus al optekenen dat het seksueel misbruik binnen de katholieke kerk een schande is. Daarbij vroeg hij ook voor vergiffenis.

Het pausbezoek verliep vlot en zonder incidenten. Er waren 6.000 bezoekers in de publiekszone. Negen personen zijn bestuurlijk aangehouden. Zij hadden affiches op zak, hadden eerder al zaken op hun kerfstok of weigerden na controle hun identiteit kenbaar te maken. Zij werden tijdens het pausbezoek in de cel geplaatst, maar zijn ondertussen alweer vrijgelaten", zegt Leuvens politiewoordvoerder Marc Vranckx. Alle straten worden weer vrijgegeven voor het verkeer.

Politie
Paus Franciscus
Paus
Paus

Lees meer over