Amper drie van de zestien gecontroleerde bromfietsen zijn in orde

Koersfietsen gestolen

Na enkele klachten van burgers over overlast en onveilig gedrag van bromfietsbestuurders, controleerde woensdag de verkeersdienst van de politiezone Getevallei bromfietsen in Landen aan het einde van de schooldag. In totaal werden zestien bromfietsen gecontroleerd waarvan er amper drie in orde waren.

 Eén bromfiets reed iets te snel en hiervoor werd een proces-verbaal van waarschuwing opgesteld. De bestuurder zal zich opnieuw moeten aanbieden bij de politie om te bewijzen dat de bromfiets opnieuw in regel werd gesteld. Twaalf andere bromfietsen daarentegen reden veel te snel en werden voor 30 dagen in beslag genomen omwille van drie  inbreuken, met name het niet conform zijn van de bromfiets, het niet hebben van een geldig rijbewijs en een geldige verzekering gezien de maximum haalbare snelheid van de bromfiets. NA de 30 dagen kunnen de bromfietsen worden opgehaald  en moeten die onmiddellijk naar een erkende bromfietsdealer worden gebracht om ze opnieuw in regel te stellen. Na de herstelling moeten ze zich binnen maximum vijf dagen opnieuw aanbieden bij de politie waar de bromfietsen opnieuw getest worden en waar de bestuurders alle onderdelen die gebruikt werden om de bromfiets op te drijven afgeven waarna ze door de politie in beslag worden genomen.

Tijdens deze actie stelden we vast dat jonge bromfietsbestuurders zich met hoge snelheden in het verkeer begeven. Dit is niet alleen gevaarlijk voor de jongeren die de bromfietsen besturen maar ook voor de andere weggebruikers. Het is dan ook onze taak als politiezone om hierin op te treden om er zo voor te zorgen dat elke weggebruiker zich veilig in het verkeer kan begeven. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en zullen op regelmatige basis nog meer gerichte acties doen over de ganse politiezone”, luidt het bij de politiezone.

Een klasse A bromfiets (max 25km/uur) wordt pas ingehouden vanaf een snelheid van 37 km/uur (niet gecorrigeerde snelheid), een klasse B bromfiets (max 45 km/uur) vanaf 57 km/uur (niet gecorrigeerde snelheid).

 

Lees meer over