Dieven gaan aan de haal met duizenden euro's aan gereedschap: "Gelukkig bleven blauwpanelen ongedeerd, dat is erfgoed"

diefstal

Inbrekers gingen in het tijdelijk atelier van Jo Peeters in Huize Hageland aan de haal met gereedschap ter waarde van enkele duizenden euro’s. Jo restaureert er vier blauwpanelen van het monument dat in de buurt staat. “Gelukkig lieten ze de panelen ongemoeid.”

Jo ontdekte de diefstal dinsdagmiddag toen hij verder wilde werken aan de restauratie. “In opdracht van de gemeente restaureer ik de vier blauwsteenpanelen, dat is de eerste fase van een gehele restauratie van het Christuskruisbeeld. Dat wil zeggen dat ik de teksten op de panelen weer leesbaar maak, daar kroop intussen al veel tijd in maar dat heb ik er voor over.”

De dieven hadden het gemunt op handmateriaal en elektrische toestellen die Jo gebruikt voor de restauratie. “Het gaat, onder andere, om elektrische handfrezen, een haakse slijpmolen, een polymeervulpistool, kloppers, beitelsets en staalborstels. Gelukkig lieten ze de panelen ongemoeid, dat zijn namelijk erfgoedstukken en die kan je niet vervangen. Ook de plaatselijke infrastructuur werd niet aangeraakt.”
Agenten van de politiezone Hageland kwamen de vaststellingen doen en stelden een proces-verbaal op. 

diefstal

Lees meer over