Gecontroleerd overstromingsgebied moet wateroverlast in Tielt-Winge bestrijden

Het Hazenpad in 2021

In Tielt-Winge wordt een gecontroleerd overstromingsgebied gecreëerd tussen de Dorpsstraat en het Hazenpad enerzijds en tussen de Tieltse Motte en de oude tramdijk anderzijds. Bedoeling is de vaak voorkomende wateroverlast in de regio tegen te gaan.De werken zullen vermoedelijk eind oktober starten en gebeuren in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant.

 De regio kampt vandaag de dag regelmatig met wateroverlast in de woonkernen bij felle neerslag door het water dat van de vele hellingen stroomt naar de vallei van de Tieltse Motte. “Via erosiebestrijding op de sterk hellende akkers wordt gedeeltelijk aan het probleem van te snelle afstroming gewerkt. Het water, dat toch kan doorstromen tot in de beekvallei, moet zo vertraagd mogelijk afgevoerd worden naar de woongebieden en zoveel mogelijk ruimte krijgen in onbebouwde delen van de vallei”, luidt het bij de initiatiefnemers. 

Net daarom wordt nu een gecontroleerd overstromingsgebied gecreëerd. “Ter hoogte van een oude tramdijk langs de Tieltse Motte, stroomopwaarts van de samenvloeiing met de Hommelse beek, bevindt zich een laaggelegen weide waarvan de historische tramdijk reeds een dijklichaam vormt aan de westelijke zijde van het gebied. Door op deze plaats het water bij hoge debieten slechts beperkt door te laten via een knijpconstructie en ook aan de oostelijke zijde een dijk te voorzien, kan in dit gebied water tijdelijk gebufferd en vertraagd afgevoerd worden.Dit gecontroleerd overstromingsgebied kan tot 8.800 m3 water opslaan.”

Lees verder onder de foto.

Overstroming Tieltse Motte

50% subsidies

De werken zijn gegund voor een bedrag van 163.106,31 euro. De provincie Vlaams-Brabant krijgt hiervoor 50% subsidies via het programma Levend Water van de Vlaamse Milieumaatschappij van de Vlaamse overheid.“We zijn blij dat er een aannemer is die de werken dit najaar gaat uitvoeren. Dat het nodig is, heeft de overvloedige neerslag van de voorbije maanden en jaren in de regio aangetoond”, besluit gedeputeerde voor Waterlopen Bart Nevens (N-VA).

Tielt-Winge kreunde al wel vaker onder wateroverlast bij felle neerslag