Stijging goudprijs leidt tot meer oplichting: “Aankopers beloven hoge bedragen maar je riskeert opgelicht te worden”

Thijs juwelier

Almaar meer mensen riskeren opgelicht te worden wanneer ze hun goud verkopen bij één of andere opkoper die te gekke beloftes maakt. Dat zegt Thijs Van Goidsenhoven (39) van De Juwelier in Boutersem die waarschuwt voor dergelijke praktijken. “Dergelijke opkopers nemen het niet zo nauw en de kans is groot dat ze je te weinig zullen betalen voor je goud.”

Dat mensen meer goud verkopen tegenwoordig is volgens Thijs te wijten aan het stijgen van de goudprijs maar, zo zegt hij, oplichters zien hierdoor ook kansen. “Op vijf jaar tijd verdubbelde de prijs bijna, dat heeft te maken met de economische toestand. Eén gram puur goud kost 93 euro, opkopers beloven 120 euro te betalen. Wat mensen niet beseffen is dat dit gaat om de prijs van puur goud en juwelen nooit alleen uit goud gemaakt worden. Via advertenties maken ze reclame waar ze zeggen veel te willen betalen voor je goud. Wanneer je dan iets aanbiedt zeggen ze dan dat het om 18 karaat gaat en tuimelt de prijs al gauw naar beneden tot zo’n 50 euro per gram. In realiteit schommelt die tussen 55 en 60 euro, elke dag is dat net anders. Je moet ook rekenen dat we nog kosten hebben voor de raffinage om de niet-edele metalen te scheiden van de rest. Een andere truc, zo hoorde ik al van klanten, is even naar achteren te gaan met de aangeboden juwelen om er daar eentje uit te halen. Wanneer iemand met een handvol juwelen zich aanbiedt is de kans groot dat die niet doorheeft dat er eentje ontbreekt.”

boutersem juwelier
Thijs waarschuwt voor malafide opkopers van goud

Regelgeving moet anders 

Volgens de juwelier organiseren de malafide kopers ook aankoopdagen in parochiezalen waar ze dan na enkele dagen verdwijnen of ze komen bij mensen ook aan huis. “Ze komen daar dan aan met een niet geijkte weegschaal. Als goudopkoper moet je geregistreerd zijn bij de Koninklijke Munt van België . In onze zaak staat zo’n geijkte weegschaal en klanten kunnen meekijken om te zien over hoeveel gram het precies gaat. Wij zullen ook nooit de juwelen onttrekken aan het zicht van de klant en nooit cash uitbetalen, dat mag niet maar toch doen die opkopers dat. Het is ook opvallend hoeveel andere zaken ze willen kopen, dat gaat van bontjassen over zilveren bestek en porselein tot munten, platina tin en uurwerken, net als diamanten en muziekinstrumenten. Maar vaak zijn dat lokmiddelen en zijn ze enkel geïnteresseerd in je goud.”

Thijs ijvert alvast voor een strengere wetgeving en voor meer controles op dergelijke praktijken. “Dergelijke bijeenkomsten zouden bijvoorbeeld verboden kunnen worden. Wanner we als beroepsfederatie een klacht indienen is de vogel al lang gevolgen want hun verkoopdagen in een zaal duren maar enkele dagen. Wij kunnen alleen maar zoveel mogelijk mensen informeren over dergelijke wanpraktijken. Ik weet dat ik voor eigen sector pleit maar bij een juwelier ben je toch zekerder van je zaak”, besluit de juwelier.

Lees meer over