Oppositie betreurt gebrek aan inspraak over herinrichting militair domein in Glabbeek, burgemeester ziet dat anders

militair domein

De nieuwe samengesmolten Glabbeekse oppositiepartij INSPRAAK is niet te spreken over, hetgeen zij noemen, het gebrek aan, hoe kan het ook anders, inspraak van de buurtbewoners voor een project in de Torenstraat in de gemeente. Een openbaar onderzoek loopt er rond de herinrichting van het voormalig militair domein tot een sportinfrastructuur , Depot 44, met 14 padelvelden, tennisbanen en glampingfaciliteiten

Volgens de partij geven initiatiefnemers aan bereid te zijn om hun plannen toe te lichten en beloven ze, waar mogelijk, rekening te houden met de bezwaren van de omwonenden. “Als partij zijn we niet tegen dit privé initiatief en ook inwoners uit de buurt zijn een dergelijk project niet noodzakelijk ongenegen, ze maken zich wel zorgen omtrent hun levenskwaliteit, in het bijzonder rond de verkeersdrukte (800 extra wagens per dag), de verkeersveiligheid (geen fietspaden), geluidshinder en omtrent de impact op het vlak van milieu en omgeving”, zegt de partij die zich stoort aan het feit dat het feit dat de daartoe bestemde adviesraden , volgens hen, een te kleine rol spelen in het geheel.

Op korte termijn geen respons

De partij deed, naar eigen zeggen, een poging om, op zeer kort termijn (het openbaar onderzoek loopt maar tot 8 september), de milieuadviesraad en de verkeersraad samen te roepen over deze materie maar ving bot. “Onze vraag botste tweemaal op een njet. De impact op de omgeving zou ‘te klein zijn’ en de verkeersraad ‘komt niet samen voor privé-initiatieven’”, kregen ze , zo zeggen ze, als antwoord. “Inwoners, die zich zorgen maken, worden bijgevolg niet gehoord en bijna gedwongen deze zorgen kenbaar te maken via een bezwaarschrift. Een signaal dat ze helemaal niet willen geven. Hopelijk wil Glabbeek verbinden in plaats van verdelen en geeft het (eindelijk) een correct gevolg aan inspraak.”

Burgemeester ziet het anders

Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) ziet dat anders. "Wat inspraak vraagt kan nu eenmaal wettelijk niet omdat dit een privaat project is. Bij elk privaat project, waar een omgevingsvergunning wordt voor aangevraagd, is er een openbaar onderzoek en dit loopt nog tot eind deze week. Hierbij hebben alle inwoners ruimschoots de kans om hun stem te laten horen. Als vergunnende gemeentelijke overheid kan en mag ik zolang het openbaar onderzoek loopt dus geen uitspraak doen over een dossier. Inspraak kent blijkbaar zeer slecht het dossier, want dit gebied waar nu de aanvraag betrekking op heeft werd namelijk niet onder Dorpspartijbeleid ingekleurd als recreatiegebied. Dit gebeurde in 1987 onder het beleid van cd&v en Vooruit (twee van de drie partijen van inspraak). Het debat had toen moeten gevoerd geweest zijn, maar toen heb ik niets gehoord over inspraak die cd&v en Vooruit organiseerden alvorens ze beslisten dit in te kleuren als verblijfsrecreatie. Nu komen beweren dat er geen inspraak is komt dus door twee van de drie partijen van INSPRAAK zelf die het zo hebben ingekleurd voor recreatie. Dit is een beetje goedkope verkiezingspraat van de oppositiepartij."

Initiatiefnemers betreuren politiek getouwtrek

De initiatiefnemers van Depot44 betreuren het feit dat het initiatief werd aangehaald in een politiek getouwtrek en zijn ervan overtuigd dat het nieuwe project geen overlast zal bezorgen voor de omgeving, wel integendeel. “Inzake wateroverlast zullen het groen en de buffering, met hergebruik van het hemelwater, die we aanleggen alleen maar positieve effecten hebben. Padel produceert een onmiddellijk geluid van +/- 80 decibel, waar te nemen in de kooi of er vlak naast. Dit geluid vermindert tot +/- 35 decibel op 350 meter, dat is het geluid van een gesprek tussen mensen. De decibels worden nog verminderd door tussenliggende geluidsbuffers, de indoor tennishal (richting Torenstraat) en de cafetaria (richting veld Glabbeek). Bovendien is de ganse site omgeven door een groengordel, die terug volledig zal worden gemaakt door de aanplanting van nieuwe bomen daar waar bomen zijn verdwenen.Het noodzakelijke licht zal naar beneden schijnen. Ja, er zal bijkomend verkeer ontstaan door de sportactiviteiten maar die gaan  voornamelijk door van 17.30 uur tot 23 uur, wat wil zeggen buiten de spitsuren van werk- en schoolverkeer. Bij een maximale bezetting van alle voorziene sportvelden (padel, tennis, pétanque, multifunctionele zaal en cafetaria) spreken we over maximaal een extra verkeer van 40 wagens per uur. Ook inzake parkeren is er geen probleem voor de buurt want we voorzien eigen parkings op de site.”, luidt het bij de initiatiefnemers die op 14 mei een infosessie organiseerden voor de omwonenden.

 

 

Lees meer over