Bekende standbeelden in Tienen worden gerestaureerd

De Gouden madam

De standbeelden in Tienen, zowel de Gouden Madam, Groene Jef als de Heldensquare worden onder handen genomen. 

Om zijn erfgoed te beschermen zet de stad in op de restauratie van twee belangrijke beelden aan de Grote Markt. Zowel het standbeeld van Groene Jef als dat van de Gouden Madam worden momenteel aangepakt door een gespecialiseerde firma. 

De Gouden Madam

De Gouden Madam, een gevleugelde vrouwenfiguur met wapperende gewaden die de godin Nikè uitbeeldt, staat op de Kalkmarkt het monument uit 1923 staat ter ere van de Tiense gesneuvelden en gedeporteerden van WOI. Het standbeeld zal opnieuw verguld worden en er komt een duurzame beschermlaag op het beeld. 

Groene Jef

Ook het bronzen beeld op de Grote Markt, de Groene Jef, zal worden hersteld. Het beeld herdenkt de 75ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid. Zoals de meeste bronzen beelden in openbare ruimten is ook dit monument groen geworden, vandaar de bijnaam ‘De Groene’ of ‘Groene Jef’. Door een overrestauratie is hij enkele jaren geleden zijn typische groene kleur verloren. De stad Tienen wil de lagen die destijds zijn aangebracht, wegnemen, om opnieuw de groene kleur boven te halen. Ook de sokkel krijgt een grondige restauratie. 

Heldensquare

De Heldensquare, aangelegd in 1951, herinnert ons aan de gebeurtenissen en slachtoffers van de Belgische onafhankelijkheid en WO I en WO II. In het verdiepte plein werd de landkaart reeds volledig teruggeplaatst. De natuurstenen elementen zullen gereinigd worden en de beplanting wordt vernieuwd. Als de weersomstandigheden meezitten, zullen de werken eind mei zijn afgerond. 

Lees meer over