Nieuw kunstwerk eert de 'Kannibaal van Baal' op de Sven Nys Cycling Route in Holsbeek

Muurschildering Sven Nys

​Toerisme Vlaams-Brabant laat liefde voor de koers met tien muurschilderingen vereeuwigen.

Vlaams-Brabant heeft heel wat wielerhelden, zoals Eddy Merckx, Sven Nys of Remco Evenepoel, voortgebracht. Zij werden groot op Vlaams-Brabantse bodem en zorgden ervoor dat deze regio de koers in haar hart draagt. Bovendien komen steeds meer fietsers de provincie met hun race- of gravelfiets verkennen. ​

“We weten allemaal dat de wielerliefde heel groot is in Vlaanderen. En zeker ook in Vlaams-Brabant”, zegt Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Toerisme. “Daarom creëren we hier in de vorm van streetart extra beleving op de sportieve fietsroutes. Wielerliefhebbers en toeristen uit binnen- en buitenland zullen er volledig ondergedompeld worden in onze fietscultuur, een echte troef voor ons Vlaams toeristisch landschap.”

De streetart kunstwerken worden gerealiseerd door Treepack. Dit collectief, gespecialiseerd in de transformatie van de publieke ruimte via toegankelijke en inspirerende kunst, doet hiervoor beroep op artiesten uit binnen- en buitenland.

Het eerste werk dat onthuld werd, is een eerbetoon aan de grootste wielrenner aller tijden: Eddy Merckx. De streetart van Eddy Merckx is te bewonderen op de gevel van Café ’t Klein Verlet in zijn geboortedorp Kiezegem, waar ook het monument Eddy Merckx staat. Deze locatie ligt zowel op de Eddy Merckx Cycling Route als de Sven Nys Cycling Route. 

“Zopas realiseerde Treepack in de Hellegattunnel in Holsbeek een muurschildering als ode aan Sven Nys. Het werk van kunstenaar Sam Billen ademt cyclocross. Enkele renners voorovergebogen over hun stuur, ploegen zich een weg door de tunnel. Centraal in het werk staat de Kannibaal van Baal, genietend van zijn sport. De modder spat als het ware van het kunstwerk af”, zo meldt Toerisme Vlaams-Brabant.

“Vlaams-Brabant is de meest veelzijdige bestemming van Vlaanderen voor wielerliefhebbers”, zegt Gunther Coppens (N-VA), gedeputeerde voor Toerisme. “Deze muurschilderingen zorgen ervoor dat niet enkel de fervente wielertoeristen maar ook de vele bezoekers met een hart voor de koers in Vlaams-Brabant kunnen genieten van de koerssfeer die eigen is aan onze regio.”

muurschildering wielertoerisme

Lees meer over