Veilige haven voor Lazuurschaapjes

cartoon

Het kan echt niet meer stuk. Al van bij de start in 2018 bleek De Lazuur - de intussen wereldwijd bekende loopwedstrijd waarbij Tiense wijken het tegen mekaar opnemen - een succesformule. Jaarlijks weet het event enkele duizenden streekgenoten naar de plaats van gebeuren te lokken.

Het concept is de eenvoud zelve. Stel ploegen samen van tien deelnemers met evenveel vrouwen als mannen (aan genderneutraliteit zijn ze nog niet toe), van verschillende leeftijdscategorieën en laat hen in een estafetteloop een zelfgemaakt schaap met zich meezeulen. Wat begon met slechts acht contreien is inmiddels uitgegroeid tot veertien. En er lijkt nog veel groeipotentieel.

Een verbindend concept dat zo veel enthousiasme teweegbrengt, is zelden gezien in de stad waarvan de inwoners (ten onrechte?) eerder bekendstaan als vrij stug. Mits de juiste aanpak krijg je ze wel mee en dat doet De Lazuur. Maandenlang werken vrijwilligers zich uit de naad om het mooiste schaap te maken, hun wijk te versieren, kostuums te ontwerpen voor de parade, te trainen en zo meer. Het leidt al eens tot ergernis van medebewoners en in sommige huishoudens vallen woorden over de rommel die overal rondslingert. Dat laatste hebben wij alleen van horen zeggen. Meubelen en huisgerief bleven vooralsnog gespaard.

De Lazuur is zowat het hoogtepunt van de jaarlijkse Kweikersdag, de Tiense feestdag. Die wordt al enkele edities opgesmukt met een streekproductenmarkt, een braderie, een brocantemarkt en heel wat activiteiten voor het jonge volkje. Dichters, zangers en muziekensembles geven het beste van zichzelf. Er is voor elk wat wils. De after party eindigt gewoonlijk in de vroege uurtjes van de volgende dag. En dan, wanneer het laatste lampje uitdooft, druipen de schapen af, huiswaarts.

Daar wringt soms het schoentje. Nu wij allemaal aangespoord worden om kleiner te gaan wonen, moeten die Lazuurschapen ergens onderdak vinden. Het zijn meestal nogal stevig uit de kluiten gewassen exemplaren die weleens de helft van een weliswaar kleine slaapkamer in beslag nemen. Moet het gezegd dat niet iedereen daarmee opgezet is? De jongste van de familie is doorgaans de pineut. Hoog tijd voor de kopstukken van De Lazuur om daar wat aan te doen vooraleer de situatie helemaal uit de hand loopt.

Overleg hier en daar resulteerde in een adequate oplossing. Dankzij goede relaties bereikte het bestuur een overeenkomst met de huurder van de schapenweide aan de Hamelendreef, op een boogscheut van het Vianderdomein. Daar kan je ze heel binnenkort zien dartelen tussen andere soortgenoten. Wel wordt met nadruk gepleit om de dieren niet te voederen omdat enkele onder hen op een streng dieet staat. Ze moeten ook volgend jaar nog dienen en er moet over gewaakt worden dat ze hun minimale gewicht houden, maar ook niet te zwaar worden. 

Rik Poulman