Alweer prijs: vierde voertuig op half jaar tijd knalt frontaal op botsabsorbeerder op E40

Ongeval E40 Luik-Brussel in Sterrebeek ochtend 8 februari 2024

Op de E40 Luik-Brussel in Sterrebeek, nabij Kortenberg, is deze donderdagochtend rond 2.15 uur een voertuig tegen een botsabsorbeerder langs de autosnelweg gereden. Dat is al de vierde keer op een half jaar tijd. Onder andere in september ging het om een zware knal tussen Heverlee en Bertem. Begin december viel er een dode in Bertem.

De bestuurder, een twintiger van Tsjechische origine, raakte om nog onbekende reden de controle kwijt over zijn voertuig. Deze ging over de kop en belandde met zijn dak tegen de botsabsorbeerder, de chauffeur kwam er als wonder zonder kleerscheuren uit.

In één van de voorbije vier ongevallen vergiste een chauffeur zich van pedaal. Een andere keer lag het aan afleiding en bij een andere aanrijding had de bestuurder de cruise control van zijn splinternieuwe wagen ingeschakeld. De verwachting was dat deze de auto automatisch zou afremmen, wat niet gebeurde.

"Ondertussen heeft onderzoek uitgewezen dat de ideale autostrade een lichte bocht over een lange afstand is. Vele decennia geleden bouwden ze die in een rechte lijn van punt A naar B. Dat heeft nadelen. De chauffeur zou door de lange rij aan verlichting rustig in slaap kunnen dommelen. Ook zit je in je wagen op zo'n traject als het ware in een zetel en ook hierdoor dreigt men in slaap te vallen. Al is het wel straf dat die botsabsorbeerders zoveel klappen krijgen, ze zijn namelijk enorm goed aangeduid", klonk het bij de federale wegpolitie in Bertem.

Lees meer over