Gunnar Riebs uit Aarschot heeft paus Benedictus XVI goed gekend: "Jezus ik zie u graag, waren zijn laatste woorden"

Paus Benedictus

De Aarschotse Gunnar Riebs kende de recent overleden paus Benedictus XVI zeer goed en is best onder de indruk van zijn overlijden. “Ik was toevallig in Rome toen hij overleed. Ik had er een vergadering met kardinaal Poupard en toen ik hem vroeg wat zijn nieuwe ring was, vertelde hij mij dat hij die kreeg van paus Benedictus XVI. Het is jammer dat hij in de media als boeman wordt voorgesteld terwijl hij de intelligentste mens is binnen de kerk die ik ooit heb gekend en ook de mildste.” De gewezen paus overleed op 95-jarige leeftijd op 31 december 2022.

Gunnar is de gedelegeerde voor de Europese Academie voor Wetenschappen en Kunsten in het Oostenrijkse Salzburg. Hij ontmoette paus Johannes Paulus II zo’n vijftig keer en toen zijn dochter haar communie moest doen, stelde het Vaticaan de deuren van de Sint-Pieterskerk voor haar open.

“De kinderen mochten van Monseigneur Marchisano na de eucharistie verstoppertje spelen in de pauselijke tuinen.”

Lees verder onder de foto. 

Riebs
Gunnars dochter deed haar communie in de Sint-Pieters kerk.

Bescheiden man

Ook de opvolger van Johannes Paulus II heeft hij goed gekend. “Hij was echt een bescheiden man, die zichzelf nooit op de voorgrond plaatste. Hij was zeer intelligent, ik ken niemand die heikele thema’s, zoals het niet mogen huwen van priesters, op 3 minuten kon uitleggen. Hij kon de pro’s en de contra’s in die 3 minuten samenvatten.”

Paus Benedictus XVI trad in 2013, na bijna acht jaar, terug uit zijn ambt, daarmee was hij de eerste paus sinds eeuwen die dat deed, hij wilde namelijk niet publiekelijk aftakelen. “Dat begrijp ik maar er is voor beiden iets te zeggen. Enerzijds kan je zeggen dat je je taak moet opnemen zolang je leeft, een beetje zoals de Engelse koningin Elisabeth, anderzijds heb ik ook begrip voor zijn visie. Paus Johannes Paulus II vond dat het lijden ook deel uitmaakte van het leven, dat klopt evenzeer. Hij heeft ook nooit gedacht nog zolang te leven, hij dacht dat hij nog een jaar of zo zou hebben, het draaide anders uit."

Lees verder onder de foto. 

Riebs
Gunnar Riebs (rechts) met Zijne Eminentie Kardinaal Paul Poupard, cultuurminister van Paus Benedictus, in zijn woning, aan de muur het wapenschild van de kardinaal en een schilderij van Zijne Eminentie met Paus Benedictus.

Punctuele paus

Hoe dan ook zal Riebs zich paus Benedictus XVI herinneren als een zeer punctuele paus. “Op een dag stond ik met Monseigneur Nicolas Thevenin, die precies 10 jaar geleden door paus Benedictus tot bisschop werd gewijd in de Sint-Pieterbasiliek in Rome ( feest van Driekoningen op 6 januari 2013, op het Sint-Pietersplein), rond 22 uur op het Sint-Pietersplein. Hij zei me toen dat het geen 2 minuten meer zou duren vooraleer het licht van zijn werkkamer zou uitgaan, hij stopte namelijk elke dag met werken om 22 uur, en dat bleek ook het geval. Wat ik mij ook herinner is dat je hem zomaar kon aanspreken. Elke ochtend wandelde hij over het Sint-Pietersplein, van zijn woonplaats naar zijn werkruimte, iedereen kon hem dan aanspreken en zelfs vragen om een foto. Toen de huidige paus vroeg om voor hem te bidden, wist je dat het einde nabij was. De kerk verliest echt een groot mens met zijn overlijden.”

Lees verder onder de foto.

Riebs
Gunnar Riebs met aartsbisschop Nicolas Thevenin

Diplomaat binnen de kerk

Volgens Riebs is de grootste verdienste van Benedictus zijn talent om verschillende stromingen binnen de kerk samen te brengen. “Hij zorgde voor evenwicht tussen de verschillende stromingen. Hij bewandelde het midden waardoor mensen die wilde terugkeren naar de kerk dat ook konden. Zijn laatste woorden waren ‘Jezus ik zie u graag’, zijn eerste woorden als paus ‘Ik ben een eenvoudige werker in de wijngaard van de heer’. Het is jammer maar ik kan, jammer genoeg, niet aanwezig zijn op zijn uitvaart maar vergeten doe ik hem niet. Een juist beeld van hem zal pas kunnen gemaakt worden binnen enkele tijd.”

Paus Benedictus XVI wordt begraven op donderdag 5 januari in een crypte van de Sint-Pietersbasiliek. De dienst begint om 9.30 uur en zal worden voorgezeten door de huidige paus Franciscus.