Komt er een nieuwe parallelweg met de Leuvenselaan in Tienen?

31 januari 2022 | 19u08 | Gepost door rik.poulman@te…
Indien de ventweg er komt, moeten voortuinen en opritten verdwijnen.

De vorige week door de provincieraad goedgekeurde afbakening kleinstedelijk gebied Tienen binnen het Provinciaal RUP houdt (waarschijnlijk) een verrassing in voor verschillende eigenaars van woningen langs de Leuvenselaan. Zoals het er nu naar uitziet, verdwijnen een pak voortuinen en opritten voor een ventweg.

In haar advies van 19 mei 2021 heeft het Agentschap Wegen en Verkeer er de aandacht op gevestigd dat de gevolgen van de ontwikkeling op de Leuvenselaan nog niet helemaal duidelijk is hoor haar. AWV vreest voor een grote impact op het omliggende wegennet. Daarom gaf ze een negatief advies op het deelplan Detailhandelszone Leuvenselaan. AWV deed dat op vraag van de stad zodat er voldoende verkeerstechnische oplossingen in het PRUP voorzien werden en voldoende garanties ingebouwd op vlak van de ontsluitingsinfrastructuur, zodat de mobiliteitsimpact en verkeerscongestie beheersbaar blijft.

“Om de doorstroming en verkeersveiligheid op de Leuvenselaan te bevorderen, is het wenselijk om het aantal erftoegangen zo beperkt mogelijk te houden. De kmo’s moeten in de toekomst toegang krijgen op een ventweg, zodat een collectieve aansluiting op de Leuvenselaan mogelijk wordt”, aldus het advies van AWV.

Lees verder onder de foto
reservatiestrook voor ventweg
De zwarte streepjes op purperkleur is de aanduiding voor de reservatiestrook van de ventweg.

Langsheen de Leuvenselaan wordt een reservatiestrook voorzien voor een ventweg. Die zou aan de Leuvenselaan ter hoogte van garage Mues aansluiting vinden op de N3 (Leuvenselaan) en lopen tot aan de kleinhandelszone Blauwe Olifant. Concreet zullen daardoor de meeste bestaande woningen en bedrijven rakelings langs de reservatiestrook liggen en dreigen hun parking en voortuin te verliezen. Die strook werd nog maar vrij recent op het plan aangepast. Of de personen op wiens eigendom dit slaat daarvan op de hoogte zijn gebracht, is hoogst onzeker.

Lees meer over