Tiense suikerraffinaderij zorgt voor geurhinder in de regio

tiense suiker

Inwoners in de Tiense deelgemeente Oplinter klagen sinds twee weken over geurhinder, die te wijten zou zijn aan het bietenseizoen. Dat is iets waar ze eerder ook al last van hadden. Volgens de buurtbewoners ruikt het er naar rotte eieren. De voorbije twee jaar hadden ze er geen last van, dit jaar dus wel, zo vertellen ze aan HNB.

De geur zou afkomstig zijn van de bezinkingsvijvers van Tiense suiker waar er, door anaerobe gisting, giftige waterstofsulfide vrijkomt en zich in de regio verspreidt. De geurhinder in Oplinter zou al jaren aanslepen en milieu-inspecteurs gingen destijd al op zoek naar de oorzaak en vonden die in de bezinkingsvijvers. De raffinaderij werd daar toen al voor beboet en moest maatregelen nemen, iets wat ook gebeurde, maar nu zijn er dus opnieuw klachten, zo blijkt uit berichten op sociale media. Sommigen zeggen er hoofdpijn van te krijgen en er zelfs van te moeten braken.

Bij het Departement Omgeving, werd ook een dossier geopend en milieutoezichthouders gingen al ter plaatse. Aan de suikerrafinaderij werd intussen ook al gevraagd extra maatregelen te nemen