In Bekkevoort werd drugslabo ontdekt, ook 900-tal verwaarloosde varkens aangetroffen op de boerderij

9 november 2023 | 11u08 | Gepost door redactie
bekkevoort

De actie gisteren in een hoeve langs de E314 in Bekkevoort kaderde in een ruimer onderzoek waarbij woensdag op meerdere locaties huiszoekingen plaatsvonden. Op de boerderij werd een drugslabo aangetroffen maar ook een 900-tal verwaarloosde varkens. Vijf mensen werden aangehouden. 

De actie kaderde in een onderzoek van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen die woensdag huiszoekingen uitvoerde op verschillende locaties waaronder in Scherpenheuvel en in een boerderij langs de E314 in Bekkevoort.

In de boerderij werd een actief drugslabo aangetroffen. De 39-jarige eigenaar zou zijn stallingen ter beschikking hebben gesteld aan drugscriminelen. De dertiger werd gearresteerd en  gespecialiseerde diensten zorgden voor de veilige ontmanteling van de site.

Op andere locaties werden vier mannen van 32, 36, 43 en 56 jaar opgepakt.

Het onderzoek werd gestart, toen op 16 augustus gedumpt drugsafval werd aangetroffen door een burger in natuurgebied 'Klein Engeland' in Turnhout. Het ging om drie grote IBC-vaten.

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) kon in het onderzoek verschillende verdachten identificeren en locaties in kaart brengen waar mogelijk drugs werden geproduceerd of werden opgeslagen. Er blijkt ook een link te zijn met andere dumpings, namelijk van eind september in Turnhout, Merksplas en Weelde (Ravels).

De onderzoeksrechter in Turnhout gaf de opdracht tot 10 huiszoekingen in Antwerpen, Bekkevoort, Deurne, Genk, Lokeren, Mol en Scherpenheuvel. In een boerderij in Bekkevoort werd een actief drugslabo aangetroffen. De 39-jarige eigenaar zou zijn stallingen ter beschikking hebben gesteld van de drugscriminelen. De dertiger werd gearresteerd. Gespecialiseerde diensten zorgden voor de veilige ontmanteling van de site.

Op andere locaties werden vier mannen van 32, 36, 43 en 56 jaar opgepakt.

De onderzoeksrechter heeft vijf mannen na voorleiding aangehouden en laten opsluiten in de gevangenis. Ze verschijnen morgen voor de raadkamer.

Lees verder onder de foto. 

bekkevoort

Naast drugs ook verwaarloosde varkens

In diezelfde boerderij werden een 900-tal verwaarloosde varkens in verschillende stallen ontdekt. PZ Hageland, de brandweer, de civiele bescherming, de dierenarts en de milieuambtenaar van gemeente Bekkevoort kwamen ter plaatse. Het parket van Leuven en de bestuurlijke overheden werden hiervan op de hoogte gebracht omdat er in de stallingen veel varkens werden aangetroffen die ofwel overleden waren, ofwel in slechte gezondheid verkeerden. Een 70-tal varkens moesten ter plaatse geëuthanaseerd te worden.  

Voor de 700-tal levende varkens werden twee verzorgers aangeduid die zullen instaan voor de verzorging van de dieren. De dieren werden in beslag genomen door de dienst Dierenwelzijn. De twee honden en zes kippen, die aanwezig waren op de boerderij, werden overgebracht naar dierenasiel De Zorghoeve. Daar werden ze in quarantaine gestoken.

Lees meer over