Animal Rights stelt zich burgerlijke partij voor 900 verwaarloosde varkens in zaak rond drugslabo in Bekkevoort

bekkevoort

Annimal Rights stelt zich burgerlijke partij nadat in Bekkevoort vorig jaar  900 verwaarloosde varkens werden gevonden in een onderzoek naar een drugslabo. “De dieren werden in beslag genomen door de dienst Dierenwelzijn en er werden voor hen verzorgers aangesteld. De kadavers van de overleden dieren werden opgehaald door Rendac. De honden en kippen die aanwezig waren op de boerderij werden overgebracht naar De Zorghoeve in Kortenaken”, luidt het.

 

In een onderzoek naar de illegale productie van drugs heeft de Federale Gerechtelijke Politie een reeks huiszoekingen uitgevoerd vorig jaar. Op 8 november 2023 stootte de politie in een boerderij aan de Hertstraat in Bekkevoort op een actief drugslabo. De 39-jarige eigenaar zou zijn stallingen ter beschikking hebben gesteld van de drugscriminelen en werd gearresteerd. Naast de eigenaar van de boerderij werden nog vier andere mannen van 32, 36, 43 en 53 jaar gearresteerd, zo luidt het in een persbericht van Animal Rights. 

De onderzoekers vonden ter plaatse ook een hele hoop overleden dieren, zo liet het parket toen weten. “In de stallen werden 900 verwaarloosde varkens aangetroffen. Ongeveer 130 dieren waren al overleden en een 70-tal varkens moest ter plaatse geëuthanaseerd worden”, luidt het bij Animal Rights vzw.

Volgens de vzw werden de dieren in beslag genomen door de dienst Dierenwelzijn en werden er voor hen verzorgers aangesteld. “De kadavers van de overleden dieren werden opgehaald door Rendac. De honden en kippen die aanwezig waren op de boerderij werden overgebracht naar De Zorghoeve in Kortenaken”

Animal Rights legde op 23 februari 2024 klacht met burgerlijke partijstelling neer in de zaak. “Er was sprake van kannibalisme onder de dieren, ze waren uitgemergeld, leefden in niet-verluchte vertrekken zonder natuurlijk licht en vele dieren stierven. De dode dieren werden niet afgevoerd”, luidt het bij de vzw die gerechtigheid wil voor de, naar eigen zeggen, varkens en de verwaarlozing van de dieren die een belangrijke rol spelen in de vervolging van de verdachten als de drugsproductie. Volgens de vzw werden er verschillende inbreuken gepleegd op artikels over het dierenwelzijn, net als dat er sprake is van milieudelicten. 

 

 

Lees meer over